Huawei MateBook E 2019 este un convertibil 2-in-1 cu Windows 10 şi Snapdragon 855

12.04.2019
Huawei MateBook E 2019 este un convertibil 2-in-1 cu Windows 10 şi Snapdragon 855

Asiaticii de la Huawei par hotărâţi să se despartă de Intel, furnizor tradiţional de procesoare pentru PC-uri cu Windows 10, preferând în schimb o abordare care favorizează reducerea costurilor şi livrarea de portabile superioare din punct de vedere al dimensiunilor şi eficienţa consumului de energie.

Temerile Intel au fost justificate. Microsoft a fost deschizătorul de drumuri, iar acum restul industriei pare hotărâtă să urmeze direcţia dată, abandonând măcar parţial platforma x86.

Dacă laptopurile cu procesoare ARM lansate până acum au putut fi etichetate ca simple experimente, Huawei MateBook E 2019 pare un produs ajuns la maturitate, capabil să ofere o experienţă Windows 10 convingătoare fără nevoia unui procesor x86. Nici compatibilitatea cu aplicaţii Windows nu pare să mai fie o problemă, Microsoft punând la dispoziţie soluţii de emulare şi uneltele necesare dezvoltatorilor pentru aplicaţii Windows 10 care să ruleze nativ pe sisteme cu arhitectură ARM.

Realizat folosind procesul de fabricaţie pe 10 nanometri, Snapdragon 855 este un chip gândit de la bun început pentru folosirea cu sistemele laptop şi aplicaţii Windows PC.

Privit de la exterior, MateBook E 2019 pare un hibrid între tabletele iPad Pro şi portabile Microsoft Surface, dispune de picior retractabil pentru aşezare pe masa de birou, putând funcţiona la fel de bine ca tabletă sau laptop cu tastatură detaşabilă.

MateBook E 2019 vine echipat cu slot eSIM şi senzor de amprentă montat în lateral, fiind gândit ca un laptop cu acces permanent la internet.

Din punct de vedere al specificaţiilor, Huawei MateBook E 2019 este un portabil cu ecran de 12 inch QHD şi rată de aspect 3:2, potrivit pentru utilizare pe orizontală şi verticală. Configuraţia dispune de 4GB LPDDR4x RAM + 128GB stocare internă, existând şi o variantă cu 8GB + 256GB memorie.

Huawei MateBook E 2019 este livrat cu tastatură detaşabilă fără iluminare şi accesoriul M-Pen, un Stylus performant care poate diferenţia între 2048 niveluri de presiune la apăsare.

Preţul de pornire este de 595 dolari în oferta magazinelor asiatice, costul în magazinele europene nefiind deocamdată comunicat. Din păcate, în ciuda suportului promis de Microsoft la partea de software, utilizatorii avansaţi care lucrează cu aplicaţii de editare foto/video ar trebui să aştepte mai întâi teste de performanţă independente pentru a vedea cum se comportă noul chipset Qualcomm în cazul folosirii aplicaţiilor pe 64 biţi care nu rulează cod nativ ARM.

 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult