Lenovo IdeaPad Y570 – multimedia plus jocuri, cu stil

04.04.2012
Lenovo IdeaPad Y570 - multimedia plus jocuri, cu stil

Seria IdeaPad Y semnată Lenovo se adresează pasionaţilor de jocuri, cinefililor şi audiofililor. Nu o spunem noi, ci producătorul. Deşi sunt câteva exagerări în descriere, în cazul lui Lenovo IdeaPad Y570 avem de-a face cu un laptop bine echipat şi cu mult potenţial. Citiţi în continuare pentru a afla cu ce ai putea să-ţi înlocuieşti desktop-ul.

Lenovo IdeaPad Y570 - un laptop atractiv

Construcţie

Deşi nu face parte din gama de top a producătorului asiatic, Lenovo IdeaPad Y570 se remarcă printr-o construcţie de calitate. Restpad-ul şi capacul ecranului sunt metalice. Avem plastic lucios în jurul afişajului, dar jumătatea inferioară a carcasei, construită din plastic negru mat, arată bine. Pe latura din stânga a fost amplasată o fantă de răcire masivă, în spatele căreia vedem un radiator din cupru masiv. Obiectele amplasate în dreptul ei se vor încălzi destul de mult după o sesiune de jocuri. Fanta de aerisire este flancată de o bună parte dintre conectori. Pe latura stângă se găseşte unitatea optică, mufa pentru alimentare şi două porturi USB.

Latura din faţă a lui Lenovo Y570 este decorată cu patru LED-uri albe de stare. Lângă ele găsim cititorul de carduri, iar spre colţ descoperim două comutatoare. Acestea activează modul de performanţă pentru Nvidia Optimus şi placa de reţea wireless. Deasupra tastaturii, o serie de LED-uri iluminează de sub carcasă. Cinci dintre aceastea indică butoanele multimedia, sensibile la atingere. Lângă butonul de pornire, iluminat din interior prin perforaţii cu laser, se găseşte butonul pentru funcţia Recovery (OneKey Rescue System).

Nu poţi să deschizi capacul lui Lenovo IdeaPad Y570 fără să observi boxele JBL de deasupra tastaturii. Ele sunt acoperite cu grile metalice, iar despre calitatea audio oferită vom vorbi mai târziu. Touchpad-ul este unul din cele mai precise pe care le-am testat în ultimul timp. Are o suprafaţă generoasă, cu o textură plăcută. Scroll-ul se face pe o latură, cu o precizie bună, iar butoanele sunt uşor de apăsat.

Lenovo IdeaPad Y570 - tastatură chiclet de top

Tastatura

Unul din punctele forte ale laptopurilor Lenovo a fost întotdeauna tastatura. Deşi face parte din seria IdeaPad, modelul Y570 vine cu o tastatură chiclet bună. Ea nu flexează aproape deloc, iar răspuns apăsarea butoanelor este precisă. Blocul numeric nu este delimitat de celelalte taste, însă aceasta nu este neapărat o problemă, aşa cum am observat la unele portabile Asus. Tastele direcţionale sunt evidenţiate prin protuberanţe şi se găsesc foarte uşor fără a fi privite.

Ecranul

Din nefericire, ecranul lui Lenovo Y570 nu impresionează. Pentru un laptop multimedia, el ar fi trebuit să vină cu cel puţin 1600×900 pixeli. Această rezoluţie ar fi creat însă nişte probleme. Placa video ar fi rulat mai greu jocurile la rezoluţia nativă a ecranului, iar preţul portabilului ar fi crescut. Unghiurile de vizibilitate sunt doar decente, culorile sunt bine redate, iar luminozitatea maximă este puţin peste medie.

Specificaţii

  • Ecran: 15.6”, 1366×768, filtru lucios
  • CPU: Intel Core i5-2430M, 2,4 GHz, 3 MB cache, 3 GHz Turbo, dual core, HT, 32 nm, 35 W TDP
  • Chipset: Intel HM65
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 650-1.200 MHz
  • GPU dedicat: Nvidia GeForce GT 555M, 1 GB VRAM
  • RAM: 4 GB + 2 GB DDR3, 1333 MHz
  • HDD: 750 GB, 5.400 RPM, 8 MB cache, WD
  • Unitate optică: DVD RW
  • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1
  • Conectori: 3 x USB 2.0, USB/eSATA, HDMI, VGA, LAN
  • Altele: card reader, webcam 2 MP, boxe JBL
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium SP1 64 bit
  • Baterie: 6 celule, 5.400 mAh, 62 Wh
  • Dimensiuni: 385 x 255 x 22-36 mm
  • Greutate: 2,7 kg

Lenovo Y570 - capacul metalic al ecranului

Dotări

Configuraţia lui Lenovo Y570 este peste medie. Mai mult, cele mai multe versiuni de pe piaţa românească au în dotare un procesor Intel Core i7, ce aduce un spor de performanţă. Modelul testat aici are un modul de 4 GB RAM şi unul de 2 GB RAM, o cantitate suficientă pentru mulţi utilizatori. Din păcate, rezoluţia va îngreuna editarea foto sau video pe ecranul laptopului. Nu vă opreşte nimeni să conectaţi însă un monitor adiţional. Prezenţa tehnologiei Nvidia Optimus asigură şi o autonomie destul de bună. Comutatorul din faţă, de care vorbeam mai sus, poate bloca activarea plăcii video dedicate atunci când utilizatorul vrea să obţină timpul maxim de lucru pe Lenovo Y570.

Performanţe

Performanţele de mai jos sunt excelente pentru un înlocuitor de desktop. Lenovo Y570 se comportă în lucrul de zi cu zi şi chiar poate suporta sesiuni prelugite de gaming. Totuşi, majoritatea modelelor IdeaPad Y570 de pe piaţa românească vor fi livrate cu un procesor Intel Core i7, ceva mai performant. Harddisk-ul rămâne cea mai lentă componentă din sistem şi un upgrade, ceva mai scump în această perioadă, este recomandat. Un SSH ar fi o soluţie potrivită.

PCMark Vantage 64 bit – 6.847 (Productivity – 5.534)
PCMark 7 Basic – 2.055
3DMark Vantage Entry – 19.726 (GPU 19.718 / CPU 19.751)
3DMark Vantage Performance – 5.232 (GPU – 4.196)
3DMark Vantage High – 3.298 (GPU – 2.871)
3DMark11 – P1.132
Cinebench R11.5 (OpenGL/CPU) – 28,73 fps / 2,7 pts

Jocuri

Placa video Nvidia din dotarea lui Lenovo Y570 este destul de performantă pentru a rula decent majoritatea titlurilor actuale la rezoluţia nativă a ecranului. Evident că vor fi unele jocuri care nu vor rula cu setări maxime, însă preţul portabilului de faţă nu se apropie de cel a unui Alienware. Cei care doresc mai mult vor trebui să se orienteze spre modele speciale de gaming, cum ar fi seria G de la Asus. Mai jos găsiţi câteva titluri actuale, cu setările la care au fost rulate şi numărul mediu de cadre pe secundă obţinut cu Lenovo IdeaPad Y570.

CoD Modern Warfare 3 – High, AA 2x – 39 fps
DiRT 3 – High, AA 2x – 43 fps
Crysis 2 – Advanced, V-Sync – 28 fps

Lenovo Y570 - boxele semnate JBL

Autonomie

Lucrând în mediu office, bateria lui Lenovo IdeaPad Y570 a oferit o autonomie de patru ore. Testul a constat în editarea unor documente office, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti. Am folosit profilul de sistem Super Energy Saver, personalizat de producător, cu luminozitatea ecranului la 45%.

Pentru testul multimedia am folosit un film 720p. Cu profilul de sistem Energy Star, echivalent profilului Balanced, cu luminozitatea ecranului la 65% şi folosind o pereche de căşti, bateria s-a consumat în trei ore şi 20 minute. Ţinând cont de performanţele sistemului, un test de autonomie în jocuri era indicat. Pentru acesta am folosit în mod evident profilul High Performance, am mărit luminozitatea ecranului la 75% şi oprit placa de reţea wireless. Folosind tot o pereche de căşti pentru sunet, Lenovo Y570 s-a oprit după o oră de joacă.

Alte aspecte

Boxele lui Lenovo IdeaPad Y570 se aud bine. Pe de altă parte, nu ne aşteptam la altceva din partea unui laptop multimedia. Volumul este bun pentru o cameră mică, însă joasele nu sunt bine reprezentate. Una din problemele pe care le putem semnala în cazul laptopului de faţă este ieşirea audio pentru căşti. Ea are interferenţe uşor de sesizat chiar de către utilizatori mai puţin pretenţioşi.

Dacă desfacem capacul de pe faţa inferioară a laptopului, cel care permite accesul la HDD, memoria RAM şi alte câteva componente, putem observa şi sistemul de răcire. Acesta este masiv şi îşi se descurcă foarte bine. În jocuri şi în testele de performanţă, ventilatorul lui Lenovo Y570 începe să se facă auzit, însă zgomotul nu are o tonalitate deranjantă. Mai mult, restpad-ul şi zona tastaturii nu se încălzesc aproape deloc. Nici măcar latura metalică a tastaturii de deasupra radiatorului nu devine fierbinte. Uşor caldă devine jumătatea restpad-ului aflată deasupra harddisk-ului.

Preţ şi disponibilitate

Lenovo IdeaPad Y570 este disponibil în magazinele din ţara noastră. Din păcate, nu am găsit o ofertă cu configuraţia de faţă. Pentru un model cu procesor Intel Core i7-2670QM, două porturi USB 3.0 şi 1 GB în plus la memoria plăcii video veţi plăti aproximativ 3.850 lei.

Lenovo IdeaPad Y570 - un laptop multimedia foarte capabil

Concluzie

Lenovo ne oferă prin IdeaPad Y570 un laptop multimedia destul de puternic. Ne referim aici în mod special la versiunea cu procesor Intel Core i7, pe care o putem achiziţiona din magazinele româneşti. Placa video nu este gama de top, însă va rula decent titlurile actuale la rezoluţia nativă a ecranului. Aceasta din urmă este şi una din nemulţumirile pe care le-am avut cu el. Am fi apreciat măcar opţiunea unei rezoluţii mai înalte. Dacă boxele sunt peste medie, ieşirea audio are probleme. În mod surprinzător, autonomia este bună, dar rezultatele de mai sus ar putea fi diferite când apare în lista de dotări un procesor mai performant. Pentru cei care doresc un laptop multimesia, cu performanţe peste medie în jocuri, Lenovo IdeaPad Y570 este o alegere bună.

Laptopul Lenovo IdeaPad Y570 ne-a fost oferit pentru testare de SCOP Computers, importator Lenovo în România.

Plusuri şi minusuri:

[+] configuraţie performantă
[+] placa video capabilă în jocuri
[+] construcţie de calitate
[+] autonomie bună
[+] boxe integrate JBL
[+] sistem de răcire capabil şi silenţios
[-] rezoluţia ecranului putea fi mai mare
[-] ieşirea audio pentru căşti are interferenţe

Urmărește Go4IT.ro pe Google News