Lenovo ThinkPad Edge E120 – ultra-portabilul profesionist

23.04.2012
Lenovo ThinkPad Edge E120 - ultra-portabilul profesionist

Cu siguranţă acesta nu este un laptop pentru utilizatorul de rând. Combinaţia de elemente reunite în Lenovo ThinkPad Edge E120 se adresează câtorva aplicaţii destul de specifice. Vom vedea în continuare ce oferă acest ultra-portabil şi de ce nu poate concura cu proaspetele ultrabook-uri.

Lenovo ThinkPad Edge E120

Construcţie

Solid. Aşa poate fi caracterizat pe scurt Lenovo E120 la capitolul construcţie. În plus, producătorul reuşeşte aceasta doar ajutorul plasticului. Cel puţin la exterior, deoarece ştim că în carcasă se găseşte un schelet metalic din aliaj uşor. Faptul că face parte din seria Edge ne spune că nu este un model de top dedicat mediului busines. Cu toate acestea, exceptând capacul roşu al ecranului, avem la interior un aspect sobru şi bine închegat.

Lenovo ThinkPad Edge E120 este un mic profesionist. Aceasta ne-o demonstrează printre altele ecranul cu filtru mat, tastatura rezistentă la stropire şi touchpad-ul cu TrackPoint. Lipsesc LED-urile de stare. Cele două integrat în restpad şi capacul ecranului ne spun când laptopul este pornit sau în Sleep Mode. Poate c-ar fi trebuit să vedem şi un cititor de amprente, însă preţul lui Lenovo E120 ar putea justifica această lipsă. Conectorii sunt dispuşi pe laterale, iar în faţă, sub restpad, se găsesc difuzoarele. Ele a fost mutate de la baza ecranului pentru a face loc unei baterii de şase celule.

Lenovo E120 - bateria ocupă mult spaţiu

Tastatura şi touchpad-ul

Îmi este foarte greu să nu laud de fiecare dată tastatura unui laptop din gama ThinkPad. Chiar şi în cazul acestui model de 11.6”, butoanele sunt mari, bine spaţiate şi tastarea rapidă este o plăcere. Este drept c-au fost îngustate câteva butoane de pe latura dreaptă, însă utilizatorii se vor obişnui repede cu ele. Din BIOS se pot schimba înapoi funcţiile tastelor superioare în F1-F12 şi se pot inversa tastele Ctrl şi Fn. Poate că tastele direcţionale vor fi puţin cam înguste pentru cei cu degete mai groase, însă compromisul este acceptabil.

Pentru a face loc bateriei şi unei tastaturi generoase a trebuit să fie afectat touchpad-ul. El este îngust şi nu m-a convins să-l folosesc în lipsa unui mouse, iar faptul că se poate apăsa este mai mult o bătaie de cap decât o facilitate. Am preferat chiar să folosesc TrackPoint-ul lui Lenovo Edge E120, deşi nu sunt foarte familiar cu un astfel de periferic. Restpad-ul este doar suficient de lat pentru o utilizare comodă.

Ecranul

Am văzut puţine ecrane cu diagonala de 11.6”, mai bune decât cel din dotarea lui Lenovo E120. Filtrul anti-glare şi luminozitatea peste medie lasă o impresie bună. Contrastul este şi el bun, iar redarea culorilor se face în limitele unei matrice TN de calitate. Dacă unghiurile de vizibilitate laterale sunt foarte bune, cele verticale sunt doar puţin peste medie. Despre timp de răspuns nu prea are rost să vorbim deoarece nu este relevant pentru aplicaţiile rulate pe acest ultra-portabil. Să spunem doar că este ok.

Lneovo Edge E120 - ecranul se prezintă bine

Specificaţii

  • Ecran: 11.6”, 1366×768, filtru mat
  • CPU: Intel Core i3-2567M, 1,4 GHz, 3 MB cache, HT, 32 nm, 17 W TDP
  • Chipset: Intel HM65
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 3000, 350-1.000 MHz
  • RAM: 4 GB, 1333 MHz
  • HDD: 320 GB, 7.200 RPM, 16 MB cache, Seagate, 7 mm grosime
  • Reţea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth
  • Conectori: 3 x USB 2.0, HDMI, VGA, LAN, 1 x audio
  • Altele: card reader, webcam, Intel WiDi
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium SP1 64 bit
  • Baterie: 6 celule
  • Dimensiuni: 289 x 208 x 23,5 mm
  • Greutate: 1,63 kg

Dotări

Nu vă aşteptaţi la performanţe de top de ThinkPad Edge E120. El este un ultra-portabil profesionist pentru sarcini uşoare. Va excela la capitolul autonomie şi este excelent pentru lucrul în mediul office. Dacă sunteţi o persoană mereu pe drumuri, cu desktop-ul plin de prezentări în PowerPoint, acesta s-ar putea să fie portabilul potrivit. Deşi vine cu un procesor Intel Core i3 ULV, tactat la doar 1,4 GHz, el nu se mişcă rău deloc. Cei 3 MB cache îşi fac simţită prezenţa şi sistemul se mişcă mai repede decât s-ar aştepta un cunoscător.

Lenovo a reuşit aici să ofere un compromis foarte bun între portabilitate, performanţă şi autonomie. ThinkPad E120 este mic, destul de uşor, îşi face treaba şi poate funcţiona multe ore cu o singură încărcare a bateriei. Am salutat folosirea unui HDD cu 7.200 RPM, acesta având un profil redus, de 7 mm. Mai multă memorie RAM nu ar fi ajutat, iar placa video integrată este soluţia optimă în cazul acestui laptop. Singura lipsă resimţită la E120 a fost un port USB 3.0. Producătorul oferă trei USB 2.0, dintre care unul poate alimenta un dispozitiv atunci când laptopul este oprit sau în stand by.

Lenovo ThinkPad Edge E120 - tastatura excepţională

Performanţe

Cum spuneam, nu trebuie să vă aşteptaţi la recorduri în testele de performanţă sintetice. Lenovo ThinkPad Edge E120 excelează la lucrul în mediul office şi va termina puţin mai greu sarcini dificile. El nu poate fi însă comparat cu un netbook. Avem totuşi un procesor dual core cu Hyper -Threading şi cu 3 MB Smart Cache.

PCMark Vantage 64 bit – 4.206 (Productivity – 3.765)
PCMark 7 Basic – 1.743
3DMark Vantage Entry – 5.977 (GPU 6.714 / CPU 4.495)
Cinebench R11.5 (OpenGL/CPU) – 7,05 fps / 1,32 pts

Autonomie

Testul de autonomie al lui Lenovo Edge E120 a fost realizat în mediul office folosind profilul Power Saver şi luminozitatea ecranului la 75%. El a constat din editarea unor documente office, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi muzică ascultată în fundal, folosind o pereche de căşti. Au lipsit 15 minute pentru a atinge pragul de şase ore de lucru cu Lenovo E120.

Lenovo E120 - textura fină a capacului

Pentru testul multimedia am folosit profilul Video Playback, personalizat de Lenovo şi luminozitatea ecranului la 90%. Ultra-portabilul Edge E120 a redat un film 720p timp de cinci ore şi 10 minute. Placa de reţea wireless a fost oprită, iar redarea sunetului s-a făcut cu aceeaşi pereche de căşti menţionată mai sus.

Alte aspecte

Alături de ieşirile video HDMI şi D-Sub, Lenovo E120 poate transmite semnal video prin unde radio. În carcasă se găseşte un modul pentru Intel Wireless Display. Conectarea la un monitor, LCD TV sau proiector compatibil este destul de uşoară şi reprezintă o modalitate elegantă de-a realiza prezentări. Difuzoarele integrate nu strălucesc şi au un volum redus, însă pot fi considerate decente dacă ne gândim la dimensiunile lor.

În timpul rulării testelor de performanţă, restpad-ul ultra-portabilului s-a încălzit uşor. Sistemul de răcire este destul de eficient, iar zgomotul său în sarcină este acceptabil. Aliementatorul lui Lenovo Edge E120 este compact, dar se încălzeşte destul de tare.

Lenovo Edge E120 - grosime de 23,5 mm

Preţ şi disponibilitate

Lenovo ThinkPad Edge E120 se găseşte pe piaţa din România cu configuraţia testată mai sus. Preţul său este de aproximativ 2.500 lei. Dacă vi se pare mult,  încercaţi să găsiţi un concurent direct pentru el. Ultrabook-urile sunt mai subţiri şi mai performante, însă nu oferă aceeaşi autonomie reală şi costă mai mult de 4.000 lei. Ultra-portabilele cu preţuri mai mici, dotate cu procesoare AMD, au performanţe semnificativ mai slabe. Un E-450 dual core la 1,65 GHz este aproape de două ori mai lent decât Core i3-2367M.

Concluzie

Dacă aveţi nevoie de un ultra-portabil cu o autonomie bună, bine construit şi rezistent, semnificativ mai rapid decât un netbook, s-ar putea ca Lenovo Edge E120 să fie alegerea perfectă. Deşi am testat multe laptopuri mult mai performante, mai frumoase şi mai dotate decât acesta, mi-a fost greu să mă despart de acest dispozitiv bine făcut şi capabil. Poate c-aş renunţa la capacul roşu al ecranului şi la touchpad, însă cu greu pot găsi un înlocuitor pentru tastatura excelentă şi ecranul de calitate.

Lenovo E120 - disponibil în două culori

La preţul menţionat mai sus, un utilizator poate găsi un laptop de 15.6” cu performanţe mai mari, însă nu va lucra 6 ore cu el între două reîncărcări ale bateriei. În plus, greutatea de 1,65 kg nu va trage rucsacul sau geanta prea mult în jos. Între netbook-uri şi ultrabook-uri, Lenovo Edge E120 reprezintă un compromis foarte atractiv.

Plusuri şi minusuri:

[+] laptop bine construit
[+] tastatură excelentă
[+] ecran cu filtru mat şi o calitate peste medie
[+] configuraţie capabilă
[+] autonomie bună
[-] profil cam gros
[-] touchpad cu utilitate redusă
[-] fără port USB 3.0

Urmărește Go4IT.ro pe Google News