BenQ RL2240H – monitor dedicat fanilor RTS

22.12.2011
BenQ RL2240H - monitor dedicat fanilor RTS

Monitoarele pentru jocuri nu sunt o noutate, însă BenQ a făcut un pas mai departe. Producătorul asiatic a creat un monitor dedicat unui anumit tip de jocuri. BenQ RL2240H se adresează jucătorilor de RTS-uri în general şi fanilor Starcraft în mod special. Ce are el de oferit în plus şi de ce va fi apreciat de utilizatori? Citiţi în continuare.

Design simplu, dar atractiv

Dacă nu ar fi construit din plastic alb, BenQ RL2240H nu ar ieşi uşor din mulţime. El nu este un monitor subţire sau cu multe dotări la nivel de carcasă. Piciorul este fix şi permite doar înclinarea în faţă sau în spate a ecranului. Carcasa dinspune în partea din spate de o serie de perforaţii cu diametre diferite. Acestea au rol de ventilaţie şi dau un aspect plăcut.

BenQ RL2240H - monitor dedicat fanilor RTS

Butoanele lui BenQ RL2240H au fost poziţionate pe latura din dreapta şi nu au funcţiile indicate în dreptul lor. Apăsarea oricăruia dintre ele afişează pe ecran meniul. Navigarea este relativ facilă, utilizatorii urmând să se obişnuiască în timp. O mică problemă am avut cu nouă moduri profile pentru imagine. Monitorul trebuie să treacă prin cele intermediare din listă pentru a-l activa pe cel dorit. Spre exemplu, pentru a trece de la profilul Normal la RTS, imaginea se schimbă de cel puţin cinci ori.

Specificaţii

  • Diagonală: 21.5″, proporţie 16:9
  • Rezoluţie nativă: 1920×1080 pixeli
  • Panou: TN, iluminat cu LED-uri
  • Dimensiune pixel: 0,248 mm
  • Luminozitate: 250 cd/mp
  • Contrast real/dinamic: 1.000:1 / 12.000.000:1
  • Timp de răspuns: 5 ms tr/tf
  • Unghiuri de vizibilitate (o / v): 170 / 160 grade
  • Înclinare picior: -5 / +20 grade
  • Picior cu rotire: Nu
  • Intrări video: HDMI, DVI, D-Sub
  • Consum: 30 W maxim, 1 W stand by
  • Dimensiuni: 525 x 401 x 183 mm
  • Greutate: 3,2 kg
  • Sistem VESA: Nu
  • Boxe: Nu
  • Altele: ieşire audio 3,5 mm, suport HDCP

Dotări speciale – Black eQualizer

Pentru dezvoltarea lui BenQ RL2240H, producătorul a apelat la experienţa unei echipe de cinci jucători profesionişti de Stracraft II. Principala lor cerere a fost legată de zonele nedescoperite ale hărţii. În joc, acestea sunt întunecate şi nu acoperite de o textură neagră. O creştere a luminozităţii şi contrastului monitorului face zonele repective mai vizibile, însă afectează restul imaginii. BenQ a creat astfel funcţia Black eQualizer.

BenQ RL2240H - conectorii

Ea analizează imaginea şi creşte luminozitatea doar în zonele întunecate. Restul cadrului este prea puţin afectat. De asemenea, mini harta de la baza ecranului este acum mai luminoasă. Impactul asupra experienţei de joc poate fi destul de mare, mai ales pentru un jucător profesionist. Funcţia Black eQualizer are 20 de niveluri de intensitate, aşa încât utilizatorii o pot ajusta după nevoie. În afară de jocurile RTS, este posibil ca funcţia să fie utilă în FPS-urile întunecate, precum Doom 3 sau Amnesia: The Dark Descent.

BenQ RL2240H are o rezoluţie nativă full HD, însă imaginea poate fi optimizată pentru rezoluţii specifice ecranelor de 17″ şi 19″ cu raport 5:4 sau de 19″ cu raport wide. Primele trei butoane din partea de sus pot fi personalizate cu funcţii rapide. De asemenea, monitorul oferă trei setări de imagine personalizabile. Acestea pot reţineă setări diferite pentru aproape toate funcţiile monitorului.

BenQ RL2240H - carcasă albă, lucioasă

Calitatea imaginii

Fiind un monitor pentru jocuri, era de aşteptat ca BenQ RL2240H să se descurce foarte bine în titluri FPS. Timpul de răspuns este bun, iar ghosting-ul a fost greu de observat. Unghiurile de vizibilitate se încadrează în media specifică matricelor TN. Culorile sunt la rândul lor bine redate, iar contrastul este puţin peste medie.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul de gaming BenQ RL2240H va fi disponibil în a doua parte a lunii ianuarie 2012. Preţul său nu a fost anunţat oficial.

BenQ RL2240H - butoanele laterale

Concluzie

Pentru un pasionat de jocuri, monitorul BneQ RL2240H este o alegere uşoară. Pentru un pasionat de RTS-uri, el ar putea să fie o alegere foarte inspirată. Pentru cei care joacă Starcraft II la nivel profesional, el este cât se poate de recomandat. Am fi apreciat un picior reglabil pe înălţime, însă la pentru alte aspecte, BenQ RL2240H este greu de criticat.

Plusuri şi minusuri:

[+] funcţii specifice pentru jocuri RTS
[+] timp de răspuns bun pentru jocuri
[+] calitatea imaginii este peste medie
[+] profiluri de imagine personalizabile
[-] picior fix

Urmărește Go4IT.ro pe Google News