BenQ XL2730Z [REVIEW]

09.05.2016
BenQ XL2730Z [REVIEW]
Prezentare şi specificaţii

Special creat pentru pasionaţii de jocuri PC, BenQ XL2730Z este un monitor QHD de 27” cu tehnologie FreeSync şi rată de refresh la 144 Hz.

Prezentare

Cu în pas în faţa monitoarelor pentru gaming din generaţiile anterioare, XL2730Z face saltul de la rezoluţia Full HD la cea QHD (2560×1440 pixeli), redând cu până la 77% mai multe detalii pe ecranul cu diagonală 27˝. Rata de refresh de 144Hz şi timpul de răspuns estimat la 1ms GTG sunt obţinute cu ajutorul unui panou bazat pe tehnologie TN, optimizat pentru jocuri şi multimedia.

BenQ XL2730Z

Ecranul cu tehnologie Motion Blur Reduction poate sincroniza sursa de lumină LED cu procesul de actualizare a imaginii, ascunzând în întuneric etapele intermediare pentru a afişa utilizatorului numai imaginea finală, reducând drastic efectul de blur ce poate apărea în scenele cu mişcări rapide.

Primul monitor de gaming cu tehnologie FreeSync din portofoliul companiei, BenQ XL2730Z promite o experienţă de joc perfect fluidă chiar şi atunci când framerate-ul oferit de placa video are variaţii puternice, sincronizând împrospătarea imaginii afişate pe ecran cu placa video pentru a evita apariţia efectului de tearing (artefacte vizuale induse de suprapunerea pe ecran a mai multor cadre simultan, unul în continuarea celuilalt), reducând totodată şi latenţa la afişare (efectul de LAG). Astfel, tehnologia FreeSync ofertă o alternativă pentru Motion Blur Reduction, atunci când placa video nu poate susţine un număr foarte ridicat de cadre se secundă.

Pe lângă tehnologiile mai sus amintite monitorul mai are câteva atuuri importante: funcţia Instant Mode pentru reducerea efectului de Lag, respectiv Auto Game Mode pentru ajustarea automată a setărilor în funcţie de jocul rulat. Un alt aspect demn de luat în seamă pentru cei care obişnuiesc să petreacă foarte mult timp în faţa monitorului este tehnologia Flicker-Free, permiţând sursei de lumină LED să ilumineze ecranul la orice nivel de intensitate fără a apela la procedeul de modulare (PWM), luminozitatea constantă având efect odihnitor asupra ochilor.

Păstrând designul caracteristic seriei de monitoare pentru gaming, BenQ XL2730Z este oferit într-o carcasă din plastic rezistent la murdărire, susţinută pe un suport foarte solid cu structură din aluminiu, cu opţiuni ample pentru ajustarea ecranului pe înălţime şi înclinaţie, respectiv rotirea în mod portret. Diversele accesorii pentru gaming pot fi conectate la oricare din cei 2 conectori USB 3.0. Pe latura stângă a ecranului găsim ieşiri pentru căşti şi microfon, respectiv un suport retractabil pentru căşti. În dreapta ecranului avem 5 butoane fizice pentru accesarea sistemului de meniuri, plasate la vedere lângă butonul Power. Piesa de rezistenţă este însă telecomanda cu fir, oferită pentru acces rapid la setările monitorului. Foarte utilă şi comod de folosit, telecomanda de forma unui mouse este prevăzută cu rotiţă de scroll pentru ajustarea rapidă a setărilor şi derularea listelor de meniuri, buton Auto Game Mode dedicat şi încă 3 butoane asociate câte unui profil de imagine programabil.

Din păcate monitorul prevăzut cu mâner pentru transport şi multiple facilităţi pentru automatizarea reglajelor nu include printre dotări şi o pereche de difuzoare, astfel că pentru sunet avem de ales doar între folosirea unui set de căşti, sau boxe audio achiziţionate separat.

BenQ XL2730Z – detalii tehnice:

  • Ecran – TN, 27˝, QHD (2560×1440)
  • Tip iluminare – LED, cu tehnologie Flicker-Free
  • Timp de răspuns – 1 ms GtG
  • Unghi de vizibilitate – 170°/160°
  • Dimensiune punct – 0,233 mm
  • Luminozitate maximă – 350 cd/m2
  • Contrast – 1000:1 (real)
  • Înclinare – -5/+20°
  • Reglaj înălţime – 140mm
  • Rotire în mod portret – Da
  • Consum – max. 65W
  • Motare perete – VESA 100 x 100 mm
  • Greutate – 7 .5Kg
  • Dimensiuni – 557 x 663 x 226 mm (cu suport), 372 x 633 x 61 mm (doar ecranul)
  • Tehnologii – Motion Blur Reduction, Flicker-free, Low Blue Light, Senseye 3, FreeSync
  • Conectori – 2x HDMI 2.0, 1x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.2, 1x DVI-DL, 1x VGA, 2x USB 3.0, 1x căşti
  • Altele – suport pentru căşti, telecomandă externă

 

Părţi pozitive

Ecran cu rată de refresh 144 Hz
Timp de răspuns 1 ms şi input lag neglijabil
Bine calibrat din fabrică (profilul Standard)
Construcţie solidă şi multiple opţiuni pentru ajustare
Funcţia Blur Reduction şi suportul AMD FreeSync
Telecomanda externă şi hub USB

Părţi negative

Unghiuri de vizibilitate mai puţin permisive, specifice ecranului cu tehnologie TN
Lipsa difuzoarelor încorporate
Efect de colour-banding nedorit, vizibil la porţiunile mai intunecoase din imagini

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult