Philips BDM3270QP pune calitatea imaginii pe primul loc (REVIEW)

02.06.2017
Philips BDM3270QP pune calitatea imaginii pe primul loc (REVIEW)
Prezentare

Alternativă practică la monitoarele UHD 4K, Philips BDM3270QP pune la dispoziţie un ecran de 32”  cu o calitate a imaginii de invidiat şi rezoluţie WQHD (2560×1440 pixeli), ideală pentru a lucra eficient cu aplicaţii desktop şi savura jocurile preferate folosind PC-uri cu o configuraţie de nivel mediu.

Prezentare

Recomandat în primul rând pentru multimedia şi aplicaţii de productivitate, Philips BDM3270QP vine cu ecranul pre-calibrat din fabrică pentru balans de alb şi reprezentarea fidelă a culorilor, la un nivel suficient de bun inclusiv pentru editare foto/video.

Ecranul bazat pe un panoul LCD cu tehnologie VA se poată lăuda cu unghiuri generoase de vizibilitate şi rată de contrast nativ ce atinge valoarea de 3000:1, mai bine decât întâlnim la majoritatea ecranelor de tip IPS şi mult superioară celor cu tehnologie TN. Contrastul foarte bun al imaginii vine la pachet cu un nivel de negru impresionant, permiţând o bună reprezentare a detaliilor în scenele întunecoase din filme, sau care alternează porţiuni umbrite şi bine iluminate. Pus în valoare şi de coloritul plăcut, ecranul cu tehnologie VA ţinteşte amatorii de filme pe PC, putând substitui fără probleme un televizor LCD cu diagonală similară a ecranului.

Totuşi, vorbim despre un monitor de buget, iar asta se răsfrânge asupra optimizărilor pentru jocuri.  Philips BDM3270QP este un monitor standard cu rată de refresh la 60Hz, lipsit de facilităţi avansate cum ar fi tehnologiile AMD FreeSync sau NVIDIA GSync, folosite pentru eliminarea efectului de tăiere a imaginii atunci când placa video nu poate susţine un framerate constant. Din fericire, rezoluţia WQHD face posibilă obţinerea unui nivel de performanţă adecvat chiar şi folosind acceleratoare grafice de nivel mediu, care nu ar fi ţinut pasul cu cerinţele unui ecran UHD 4K. De folos atât în jocuri PC, cât şi la vizionarea de filme, funcţia overdrive pentru compensarea timpului de răspuns (Motion Compensation în meniul de configurare) ajută la obţinerea unei experienţe ceva mai cursivă la vizionarea scenelor cu acţiune rapidă, însă fără a elimina cu totul efectul de blur, inevitabil la un ecran cu timp de răspuns estimat la valoarea de 4ms GtG.

Compromisurile se opresc însă aici, Philips BDM3270QP fiind un monitor cu finisaje premium, solid construit şi cu suficiente opţiuni pentru ajustarea ecranului. Astfel, piciorul de susţinere realizat pe şasiu metalic permite reglarea înclinaţiei şi înălţimii, respectiv rotirea ecranului în modul portret. Deşi are o greutate apreciabilă, monitorul nu oscilează semnificativ atunci când lovim masa de birou. Opţional, ecranul poate fi instalat pe perete sau în configuraţii multi-monitor, folosind orice sistem de prindere compatibil VESA 100.

Philips BDM3270QP – specificaţii:

 • Diagonală: 32” (81,3cm)
 • Rezoluţie: 2560×1440 @60Hz
 • Suprafaţă de afişare: 708.5x398x5 mm
 • Matrice: AHVA (tip IPS), filtru glare
 • Dot pitch: 0,27 mm
 • Luminozitate: 300 cd/mp
 • Contrast real/dinamic: 3.000:1 / 50.000.000:1
 • Unghiuri de vizibilitate: 178 / 178 (orizontal / vertical)
 • Iluminare: LED
 • Timp de răspuns: 4 ms GtG
 • Culori: 1,074 miliarde (10 biţi)
 • Conectori video: 2x HDMI, Display Port 1.4, DVI-DL, GA
 • Alţi conectori: hub 2xUSB 2.0 + 2x USB 3.0â
 • Difuzoare: stereo, 2x3W
 • Consum: 55 W maxim, 0.5 W stand-by
 • Accesorii: cablu de alimentare, cablu DisplayPort, cablu DVI-DL, cablu HDMI, cablu USB 3.0 pentru conectarea la PC şi cablu audio
 • Dimensiuni: 742x657x270 mm (cu picior)
 • Greutate: aprox. 10.76 kg

Opţiunile pentru conectivitate includ VGA, DVI, DisplayPort şi HDMI. Lista dotărilor este completată de un hub cu două porturi USB 3.0 + două porturi USB 2.0 accesibil din lateral-dreapta şi difuzoare stereo, capabile să atingă un volum sonor destul de ridicat însă fără pretenţii în ce priveşte fidelitatea audio.

 
Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Pentru a vă face o idee despre dimensiunile acestui monitor nu trebuie decât să aruncaţi o privire la un televizor LCD cu diagonala de 32˝. În cazul de faţă, ecranul AHVA (variaţie a tehnologiei IPS) produs de AUO Optronics oferă aproape dublul rezoluţiei unui ecran Full HD, păstrând însă neschimbată rata de aspect 16:9. Ajutat de numărul de pixeli mult mai mare pe verticală şi orizontală, ecranul WQHD oferă spaţiu amplu pentru desfăşurarea aplicaţiilor. Densitatea de afişare este însă comparabilă unui ecran Full HD cu diagonală 24”, ceea ce înseamnă că nu avem nevoie să activăm funcţia de scalare din Windows pentru obţinerea unei dimensiuni optime a elementelor afişate pe ecran.

Pentru conectarea sursei de semnal video avem la dispoziţie intrări DisplayPort, HDMI, VGA şi DVI-D, uşor accesibile sub ecran.

Ajutat cu o sursă de lumină LED care promite o intensitate de până la 300 cd/m2, ecranul este suficient de luminos pentru a permite utilizarea confortabilă în încăperi bine iluminate, însă finisajul lucios poate face dificil lucrul cu aplicaţii de editare foto/video, accentuând reflexiile obiectelor din jur. Însă dacă spaţiul de lucru este amenajat corespunzător, suntem răsfăţaţi cu o foarte bună reprezentare a detaliilor fine din imagini şi o paletă bogată de culori, care nu impune corecţii suplimentare pentru calibrare.

Având în vedere diagonala mare de afişare, obţinerea unei experienţe optimă în utilizare impune păstrarea unei distanţe de vizionare de aproximativ un metru. La o distanţă prea mică de vizionare iluminarea imagini devine neuniformă, colţurile ecranului părând mai întunecate decât porţiunea aflată direct în faţă. Exceptând o reducere progresivă a contrastului care dă impresia unor culori ceva mai şterse, abaterea de la unghiul optim de vizionare (vertical sau orizontal) nu aduce o degradare semnificativă a calităţii imaginii, cum este cazul la ecranele cu tehnologie TN. Totuşi, comparat unui ecran IPS, unghiurile de vizibilitate sunt ceva mai restrictive.

Echipat cu un panou LCD produs de AUO Optronics, Philips BDM3270QP foloseşte procesare a culorilor cu acurateţe de 10 biţi pentru fiecare canal RGB, limita teoretică privind nuanţele de culoare care pot fi diferenţiate fiind de 1.07 miliarde. Practic, asta înseamnă că monitorul poate reda gradienţi de culoare cu o precizie remarcabilă, efectul de curcubeu (banding) întâlnit la multe din monitoarele cu tehnologie TN fiind practic exclus în cazul de faţă. Calitatea net superioară a imaginii vine însă cu compromisul unui efect de LAG semnificativ mai mare, comparat unui monitor dedicat pentru gaming. Chiar dacă nu va incomoda şi ar putea trece chiar neobservat pentru utilizatorii de rând, latenţa şi nivelul mediu de ghosting prezentat de ecran nu recomandă monitorul Philips BDM3270QP pentru gaming competitiv.

Ajungând la filme şi divertisment, ecranul WQHD oferă o experienţă satisfăcătoare atât la vizionarea titlurilor pe suport Blu-Ray, cât şi a clipurilor video cu rezoluţie şi compresie ceva mai modestă, imperfecţiunile imaginii fiind ceva mai puţin vizibile decât la un ecran 4K nativ.

Prezente doar ca soluţie de rezervă, difuzoarele încorporate nu oferă o audiţie prea grozavă, însă ar putea fi suficiente pentru cei care folosesc de obicei un set de căşti.

Concluzie

Monitor de mărimea unui televizor, Philips BDM3270QP poate fi de-a dreptul copleşitor pentru utilizatorii de rând, diagonala de 27” părând o alegere mai potrivită pentru un ecran WQHD. Pasionaţii de filme şi divertisment care apreciază avantajele unui ecran spaţios vor remarca însă calitatea excelentă a imaginii şi flexibilitatea oferită de ecranul cu diagonală 32” în privinţa distanţei de vizionare.

Deşi nu este alegerea ideală pentru jocuri, Philips BDM3270QP acoperă destul de bine şi acest rol, oferind utilizatorilor de PC o experienţă comparabilă folosirii unei console de jocuri, însă fără complicaţiile unui televizor LCD în rolul de monitor.

Per total, Philips BDM3270QP este un bun monitor pentru uz general, acasă sau la birou, cu condiţia să avem suficient spaţiu liber pentru amplasare şi păstrarea unei distanţe optime de vizionare.

Preţul de aproximativ 1900 Lei este unul competitiv, dacă ne raportăm la dotările oferite şi calitatea imaginii net superioară unui monitor 4K bazat pe tehnologie TN. De altfel, privind din perspectiva calităţii imaginii, substituirea rezoluţiei UHD cu cea WQHD este un compromis binemeritat, prin care evităm şi alte probleme cum ar fi scalarea deficitară a aplicaţiilor desktop neoptimizate şi performanţa sub aşteptări în jocurile solicitante. 

Părţi pozitive

Spatiu de lucru generos
Reprezentare bună a culorilor, luminozitatea şi contrastul
Optiuni suficente pentru reglarea imaginii si ajustarea poziţiei de vizionare
Design robust
Opţiuni suficiente pentru conectivitate

Părţi negative

Latenţă la afişare peste media monitoarelor dedicate pentru jocuri
Efect de ghosting moderat, sesizabil mai ales în scenele cu acţiune rapidă

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult