Când apare Disney Plus în România şi cum poţi să ai acces la el până atunci

06.01.2020
Când apare Disney Plus în România şi cum poţi să ai acces la el până atunci

Disney Plus (sau Disney+) este răspunsul gigantului media Disney la serviciile de streaming de filme precum Netflix, Amazon Prime sau HBO Go. Acesta a fost lansat în toamna anului trecut pentru câteva regiuni, însă începând din 2020, acesta este programat să se dezvolte către noi ţări.

Întrucât Disney deţine unele dintre cele mai valoroase licenţe de pe piaţă în materie de filme şi seriale, este de aşteptat faptul că mulţi dintre fanii acestora vor dori probabil un abonament la Disney Plus, însă cei care se află în România şi din ţările vecine vor trebui să mai aştepte o perioadă, până când compania americană poate să asigure servicii complete în regiune. Iată când putem aştepta acces oficial la Disney+, cât costă şi cum te poţi abona la serviciu chiar dacă nu avem încă suport oficial la noi în ţară.

Ce este Disney Plus şi ce conţinut se găseşte pe el

Disney Plus este cel mai nou serviciu de streaming de filme şi seriale important de pe piaţă. Compania Disney a decis să retragă tot conţinutul său licenţiat de pe alte platforme şi să ofere o soluţie completă, care să includă atât celebrele filme şi seriale de animaţie pentru copii, cât şi toate filmele din cinematografe care îi poartă sigla şi care sunt lansate prin diversele companii pe care le-a cumpărat de-a lungul timpului.

Printre filmele Disney se află nume mari precum cele cu super eroi de la Marvel Studios (Avengers, Iron Man, Captain America, Thor, etc.), filmele Star Wars, atât dintre cele mai recente, cât şi cele vechi, lansate sub Lucasfilm, dar şi toate animaţiile Pixar şi în curând este foarte probabil să apară filme din portofoliul de filme de la 20th Century Fox,companie recent cumpărată (care deţinea licenţa pentru X-Men).

Disney promite să aducă pe Disney Plus toate filmele sale pe care le lansează în cinematografe, alături de noi seriale, atât de animaţie, cât şi bazate pe diverse licenţe pe care le deţine. Au fost confirmate deja mai multe seriale bazate pe Universul Cinematic Marvel precum Wandavision, serial care va urmări personajele Scarlett Witch şi Vision, sau The Falcon and the Winter Solider, un serial cu Loki din Thor şi alte câteva, care vor continua povestea personajelor care au apărut iniţial în filme şi care se vor lega de filmele din viitor.

De altfel, primul serial exclusiv pentru Disney Plus bazat pe o licenţă importantă este The Mandalorian. Acesta face parte din universul Star Wars şi este unul dintre cele mai apreciate seriale din 2019. În viitor, Disney Plus va găzdui noi sezoane ale lui Mandalorian şi deja au fost anunţate sezoane noi pentru alte seriale Star Wars precum sezonul 7 din serialul de animaţie Clone Wars.

Pe lângă toate acestea, Disney Plus beneficiază şi de conţinut video realizat de National Geographic. Multe dintre serialele deja anunţate vor fi lansate în 2020. Un avantaj pe care Disney+ îl are faţă de alte servicii este faptul că filmele şi serialele de pe el pot fi descărcate offline şi văzute mai târziu, chiar şi fără internet. Alte platforme precum Netflix au primit această funcţie foarte târziu, în timp ce altele, precum HBO Go încă nu oferă această capabilitate.

Din păcate, nu toate ţările vor putea accesa acelaşi conţinut, întrucât licenţele pentru fiecare ţară în parte sunt vândute separat, iar o perioadă, până când acestea vor expira, anumite filme Disney vor fi disponibile pe alte servicii şi nu pe Disney Plus. De altfel, în Franţa, de exemplu, legea nu permite serviciilor de streaming să ofere filme care au fost lansate în cinema în urmă cu mai puţin de trei ani. Astfel, filme recente, precum Avengers: Endgame, de exemplu, nu vor fi disponibile pe Disney Plus în Franţa.

Unde este disponibil Disney Plus

Serviciul de streaming Disney Plus este disponibil momentan doar în cinci ţări din lume. Acesta a fost lansat pe 12 noiembrie 2019 simultan cele cinci regiuni, urmând ca disponibilitatea să fie extinsă în 2020 şi 2021 în majoritatea ţărilor din lume.

Cei care locuiesc în Statele Unite ale Americii, Canada, Noua Zeelandă, Australia sau Olanda îşi pot face chiar acum abonament la Disney Plus. Este o selecţie interesantă de ţări şi poate fi observată lipsa Marii Britanii de pe listă, în ciuda faptului că Australia şi Zoua Zeelandă au primit acces în primul val. Singura ţară europeană de pe listă este Olanda, restul ţărilor din Europa urmând să primească acces în cursul următorilor doi ani la Disney Plus.

Cât costă abonamentul la Disney Plus

Disney Plus este un serviciu de streaming mai ieftin decât altele de acest gen. În timp ce Netflix porneşte de la 8 euro pentru planul „Basic”, care oferă acces la streaming SD pe un singur dispozitiv odată, Disney Plus costă doar 7 euro şi oferă streaming în rezoluţie 4K pe maximum 4 dispozitive simultan, cu posibilitatea de a crea 7 profiluri pe cont.

În lei, cei 7 euro sunt echivalenţi cu aproximativ 35 de lei, în funcţie de metoda de plată aleasă (pot exista diferenţe de comisioane sau diferenţe de conversie de la bancă la bancă). Desigur, pentru cei care vor să acceseze Disney+ din alte ţări decât cele în care serviciul este disponibil în mod oficial, preţul pentru acces creşte, întrucât este neapărat necesar un serviciu de tip VPN, care să fie activ atât în momentul în care îţi înregistrezi contul, cât şi pe tot parcursul utilizării.

În general, serviciile de tip VPN costă în jur de 10 euro pe lună, oferind posibilitatea de a debloca multe servicii de streaming, printre care şi Disney Plus. Dacă doriţi o ofertă mai bună, abonamentele pe un an sau mai mulţi reduc semnificativ costurile, însă preţul trebuie plătit încă de la început. Având în vedere că Disney Plus va ajunge eventual şi în România, fiind deja disponibil un site în limba Română, nu ar fi indicat să faceţi un abonament VPN pentru mai mult de un an.

Cum faci cont Disney Plus din România

Pentru a înregistra un cont Disney Plus în România, acesta trebuie neapărat să fie realizat folosind un dispozitiv mobil cu iOS sau Android. Motivul este faptul că Disney va bloca plăţile cu carduri de credit sau debit emise în afara ţărilor care au suport oficial. Astfel, va trebui să folosim puţină creativitate şi să apelăm la sistemul de carduri pre-pay de pe magazinele App Store şi Google Play Store.

Primul lucru necesar este înregistrarea unui cont de SUA (pot fi realiate şi pentru Olanda, Noua Zeelandă sau Australia şi utilizarea de carduri valorice pentru aceste regiuni) pe oricare dintre serviciile Apple sau Google. Cardurile valorice de pe Amazon.com pentru conturi de SUA pornesc de la 25 de dolari, această sumă fiind de ajuns pentru a plăti câteva luni de Disney Plus şi câteva luni de VPN.

Pentru a începe înregistrarea unui cont este descărcarea unui serviciu de tip VPN de pe App Store sau Play Store. Verificaţi înainte pe Google dacă serviciul respectiv oferă sau nu suport pentru Disney Plus, întrucât nu toate serviciile de VPN pot debloca site-uri sau servicii de streaming de filme şi muzică. Nu putem recomanda un serviciu anume întrucât acestea pot fi blocate în timp, însă sigur veţi găsi pe Google informaţii actualizate la momentul în care decideţi să faceţi contul.

Odată instalat servicul de VPN şi activat, poate fi descărcată şi aplicaţia Disney Plus. Având credit pe contul Apple sau Google, acesta poate fi folosit ca metodă de plată şi astfel poate fi pornit abonamentul. Primele 7 zile de abonament sunt gratuite, plata fiind realizată abia după cea de-a şaptea zi. Poţi oricând să anulezi atât serviciul VPN, cât şi serviciul Disney Plus în aceste şapte zile, fără ca banii să fie retraşi din cont. Creditul va rămâne însă permanent ataşat de contul de pe magazinul de aplicaţii.

Este important de ştiut că serviciul Disney Plus va funcţiona exclusiv cu VPN-ul activat. Astfel, dacă doriţi să îl folosiţi pe un alt dispozitiv, va trebui instalată aceeaşi aplicaţie folosită pe telefon cu acelaşi cont şi pe acesta. De obicei, serviciile de VPN oferă aplicaţii pentru iOS şi Android, indiferent dacă este accesat de pe telefon sau tabletă, Windows şi macOS.

Pentru televizoare smart, procesul este mai complicat, fiind necesară configurarea VPN-ului la nivel de router şi nu toate routerele permit astfel de setări. Sugerăm utilizarea unui cablu HDMI dintr-un dispozitiv care poate rula VPN nativ precum un computer sau smartphone pentru vizionarea pe televizor.

Când se lansează Disney Plus în România

Dacă procesul de mai sus pare complicat şi prea costisitor, nu ar trebui să vă descurajaţi. Disney Plus va fi lansat şi în România, putând înregistra conturi fără a fi nevoie să treceţi prin atâţia paşi complicaţi. Disney nu a anunţat încă în mod oficial o dată de lansare pentru Disney Plus în România, însă a oferit ferestre de lansare pentru diverse regiuni.

Următoarele ţări care primesc acces oficial la Disney Plus vor fi ţările din Europa de Vest (Franţa, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Spania). Disney pregăteşte o lansare pentru acestea pe 31 martie 2020. După această lansare, vor mai trece probabil câteva luni sau chiar un an până când alte ţări europene se vor alătura Disney Plus.

România este aşteptată să facă parte dintr-un val de lansare mai târziu, care va primi acces în prima jumătate a anului 2021, alături de restul de ţări din Europa de Est (ţările apropiate de România precum Ungaria, Austria, Bulgaria, etc.). Tot în această perioadă, spre începutul lui 2021 Disney Plus va fi lansat şi în America de Sud. Simultan cu aceste lansări, anumite ţări din Asia şi Oceania vor primi de asemenea acces la Disney Plus.

Având în vedere cât de complicat şi greoi este procesul de înscriere a unui cont legal de Disney Plus în acest moment, fără suport oficial, cel mai indicat ar fi să aşteptaţi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult