Top filme româneşti care merită văzute

Top filme româneşti care merită văzute

Plictisit de filme americane? Iată o listă cu cele mai bune filme româneşti, noi şi vechi, care merită văzute şi revăzute. Unele dintre acestea sunt filme premiate la festivaluri de film internaţionale, apreciate de publicul din întreaga lume.

În cele ce urmează puteţi urmări câteva trailere cu filme româneşti online, majoritatea putând fi găsite şi ca filme complete pe YouTube prin folosirea funcţiei de căutare.

Din dragoste cu cele mai bune intenţii (2011)

Regie: Adrian Sitaru

Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Marian Ralea

Un film de drama romanesc regizat de Adrian Sitaru, Din dragoste cu cele mai bune intenţii spune povestea unui personaj destul de nevrotic pe nume Alex (Bogdan Dumitrache), după ce mama lui (Nataşa Raab) este internată în spital în urma unui accident vascular cerebral.

Citeşte şi TOPUL celor mai populare filme ale anului 2015 – VIDEO

Citeşte şi Adevărul din spatele jocului Solitaire. De ce a fost instalat pe toate calculatoarele

Francesca (2011)

Regie: Bobby Păunescu

Distribuţie: Monica Bârlădeanu, Dorian Boguţă

Film de drama romanesc regizat de Bobby Paunescu, filmul o prezintă pe Francesca (Monica Bârlădeanu),o tânără educatoare a cărei dorinţă este să plece în Italia în căutarea unei vieţi mai bune.

Pregătită să înfrunte orice, inclusiv piedicile puse de apropiaţi, Francesca speră să fie urmată în italia de iubitul ei Miţă (Doru Boguţă), după ce acesta va fi încheiat micile afaceri din România.

Restul e tăcere (2007)

Regia: Nae Caranfil

Distribuţie: Marius Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta

Descriere: La începutul secolului XX, tânărul Grig se zbate din răsputeri pentru a realiza primul film autohton. Dar în lumea dominată de teatru şi bâlciuri, singurul care pariază pe un succes al cinematografiei este înstăritul moşier Leon. Acesta se decide să investească banii necesari pentru realizarea peliculei „Războiul de Independenţă”. O poveste adevărată care ne arată cât de ambiţioşi trebuie să fim în faţa problemelor ce apar inevitabil în viaţa personală, dar mai ales la realizarea proiectelor.

Premii: Gopos Awards (Editare – Dan Nanoveanu, Sunet – Gelu Costache, Florin Tăbăcaru)

Citeşte şi VIDEO. eDrink – dispozitivul care transformă o cafea fierbinte în energie pentru încărcarea telefonului

Citeşte şi Cum distrug luminiţele de Crăciun semnalul de la Wi-Fi

E pericoloso sporgersi (1993)

Regia: Nae Caranfil

Distribuţie: George Alexandru, Nathalie Bonnifay

Descriere: Ca şi multe alte filme apărute după revoluţie, E pericoloso sporgersi prezintă viaţa unor români din perioada comunismului. Unele personaje îşi joacă chiar propriul rol. Ceea ce face din acest film o producţie de top, este limbajul colorat, umorul şi peisajul tipic românesc.

Premii: Critics Award (Nae Caranfil), Montpellier Mediterranean Film Festival

Citeşte şi O companie vrea să-şi pună angajaţii să poarte brăţări care să le monitorizeze viaţa zi şi noapte

Citeşte şi DOUĂ profiluri pe Facebook pentru fiecare utilizator. Află care este diferenţa între ele

Cel mai iubit dintre pământeni (1993)

Regia: Şerban Marinescu

Distribuţie: Ştefan Iordache, Dorel Vişan, Gheorghe Dinică, Maia Morgenstern, Mircea Albulescu

Descriere: Filmul, cu mici modificări, reprezintă adaptarea romanului cu acelaşi nume scris de Marin Preda. Petrini, profesor de filosofie la începutul anilor ’60, este săltat de securişti din propria casă, chiar în timpul unei partide de sex. Urmează o anchetă fără drept de apel, în urma căreia comuniştii îl trimit pe protagonist direct la închisoare. După 10 ani de supravieţuire în condiţii teribile, Petrini revine acasă şi încearcă să-şi refacă viaţa. Dar apropiaţii l-au uitat, aşa că trebuie să treacă peste şocul schimbărilor şi să-şi găsească un loc în societate. Reîntâlnirile cu vechile cunoştinţe, printre care şi foştii agenţi de securitate, ilustrează perfect cât de scurt este drumul de la extaz la agonie când eşti un incompetent cu putere executivă. Atmosfera pe tot parcursul filmului este apăsătoare, însă pe alocuri presărată cu dialoguri extrem de amuzante care cu siguranţă nu vor fi uitate.

Extrase memorabile: Ce începe cu „P”, se termină cu „ulă” şi are păr? Răspuns: Pensulă.

Premii: –

Eu când vreau să fluier, fluier (2010)

Regia: Florin Şerban

Distribuţie: Ada Condeescu, George Piştereanu, Papan Chilibar, Mihai Constantin

Descriere: După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp din Italia şi vrea să-l ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana, venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Premii: Alfred Bauer Award (Florin Şerban), Ursul de Argint (Florin Şerban), nominalizare la Ursul de Aur (Florin Şerban)

Citeşte şi Huawei se apropie de Samsung şi Apple. În 2015 a vândut 100 de milioane de smartphone-uri

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006)

Regia: Cătălin Mitulescu

Distribuţie: Dorotheea Petre Eva, Timotei Duma

Descriere: Povestea unei adolescente îndrăgostite care vrea să fugă din ţară împreună cu prietenul şi a fratelui ei care, la doar şapte ani, ia decizia vieţii. Acţiunea se petrece pe vremea lui Ceauşescu, chiar în anul în care a avut loc Revoluţia.

Premii: Premiul de interpretare feminină (Dorotheea Petre Eva), Cannes

Nea Mărin miliardar (1979)

Regia: Sergiu Nicolaescu

Distribuţie: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Puiu Călinescu

Descriere: Cea mai cunoscută şi apreciată comedie românească nu mai are nevoie de nici o prezentare. Merită văzută, revăzută şi re-re-revăzută.

Premii: –

California dreaming (2007)

Regia: Cristian Nemescu

Distribuţie: Armand Assante, Jamie Elman, Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu Descriere: Filmul regretatului Cristian Nemescu, chiar dacă a rămas „Nesfârşit”, este o producţie de top, premiată şi recunoscută la nivel internaţional. Scenariul pleacă de la o întâmplare reală petrecută în 1999, în timpul conflictului din Kosovo, când un şef de gară dintr-un sat românesc a oprit un tren NATO.

În film, acelaşi şef de gară opreşte trenul NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Echipamentul trebuie să ajungă de urgenţă în Kosovo, iar oprirea neaşteptată de la Capâlniţa va genera o serie de probleme, transformând mica asezare românească într-un sat al tuturor posibilităţilor.

Premii: 9 premii – detalii pe imdb.com.

Citeşte şi Piaţa de brăţări de fitness şi smartwatch-uri creşte de peste 9 ori în 5 ani

Moartea domnului Lăzărescu (2005)

Regia: Cristi Puiu

Distribuţie: Luminiţa Gheorghiu, Ioan Fiscuteanu

Descriere: Este probabil cel mai trist film cu umor, un film care arată situaţia gravă din sistemul de sănătate din România. Povestea unui om neputincios care ajunge la spital şi este trimis cu nepăsare dintr-un loc în altul, până acesta moare, nu face parte dintr-un scenariu imaginar – vedem aproape în fiecare zi la ştiri . Asta e ţara în care trăim!

Premii: 23 de premii – detalii pe imdb.com.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007)

Regia: Cristian Mungiu

Distribuţie: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Descriere: Filmul care a şocat lumea civilizată prezentând în cele mai mici detalii povestea unei tinere care vrea să avorteze ilegal în România anilor ’80. Cristian Mungiu a primit o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, dar producţia per ansamblu a câştigat şi alte premii prestigioase.

Premii: 23 de premii şi 19 nominalizări, inclusiv nominalizare la Globul de Aur.

Filantropica (2002)

Regia: Nae Caranfil

Distribuţie: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă, Florin Zamfirescu

Descriere: Filantropica, deşi nu a fost distins cu atâtea premii precum „4, 3, 2” sau „California Dreaming”, este în opinia mea cel mai bun film românesc din toate timpurile. L-aş revedea la orice oră, aşa cum aş revedea şi „Pulp Fiction” (în calendar am stabilită o zi denumită „Pulp Fiction Day”).

În Filantropica, Nae Caranfil nu ne dezvăluie doar o altă latură negativă a societăţii, dar ne arată şi mecanismele de funcţionare ale cerşetoriei organizate. Nu oricum, ci cu un umor extraordinar şi cu o interpretare de nota 10.

Sunt destui naivi care cred că dând bani unui cerşetor îl ajută. Atunci poate ar trebui să ştie şi că foarte mulţi dintre cei cu vile şi maşini luxoase au ajuns la o asemenea avere pe spinarea lor.

Premii: 4 premii – detalii pe imdb.com.

Citeşte şi Din 2016 toate telefoanele ASUS vor fi dotate din fabrică cu AdBlock Plus

Naşa (2007)

Regia: Jesús del Cerro si Virgil Nicolaescu.

Distribuţie: Cătălina Grama, Dragoş Bucur, Ştefan Stancu, Whitney Anderson

Jennifer Prodan (Whitney Anderson) este o frumoasă americancă stabilită în România, cu o carieră de profesoară în Bucureşti. Căsătorită cu Radu Prodan (Dragos Bucur), un respectat finanţist român, cei doi au un băiat de 10 ani, David Prodan (Stefan Iancu).

Povestea începe la un botez, unde Jennifer participa în calitate de naşă, când poliţia ia cu asalt în biserica aleasă pentru ceremonie şi îl arestează pe soţul ei. Jennifer află că „respectabila” afacere a lui Radu constă de fapt în spălare de bani pentru un temut mafiot local, Spânu. Dintr-o dată, eroina noastră se găseşte prinsă într-o confruntare cu mafioţi adevăraţi, cum nu mai văzuse până atunci decât în filme cu gansteri. Mai mult, interdicţia emisă de autorităţi pe numele său o împiedică să iasă din ţară, şi, în plus, nici nu este ferm convinsă de vinovăţia soţului ei.

Mamaia (2013)

Regia: Jesús del Cerro

Distribuţie: Collin Blair, Madalina Anea, Paul Diaconescu, Stela Popescu

Filmul “Mamaia” o are ca protagonistă pe Matilda (Stela Popescu), o femeie în vârstă care trebuie să lupte împotriva unui şarlatan imobiliar numit Tanase (Valentin Teodosiu), încercând să-şi salveze casa în care locuieşte de o viaţă. Ticălosul afacerist care a făcut avere prin şantajarea, înşelăciunea oamenilor şi evacuarea acestora din casele lor se loveşte însă de ajutorul Matildei, o tânără foarte ambiţioasă (Mădălina Anea) care reuşeşte să-i apere proprietatea apelând la mijloace dintre cele mai creative.

Domnişoara Christina (2013)

Regia: Alexandru Maftei

Distribuţie: Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Ioana Anastasia Anton

Realizat după romanul cu acelaşi nume aparţinând scriitorului Mircea Eliade, Miss Christina (Domnişoara Christina) este un film românesc de groază regizat de Alexandru Maftei.

Ajuns la conacul Moscu împreună cu iubita lui Sanda, tânărul pictor Egor Paşchievici descoperă că întrega ei familie o venerează pe Domnişoara Christina, mătuşa ei, ucisă în împrejurări neclare pe când avea doar 20 de ani, în timpul răscoalelor din 1907. Egor este vizitat de Domnişoara Christina, transformată într-o frumoasă şi seducătoare fantomă care îi cere iubirea şi îl ameninţă că dacă o nu o părăseşte pe Sanda, aceasta nu va trăi mult.

Citeşte şi GALERIE FOTO. Imaginile câştigătoare ale National Geographic Photography Contest 2015

Un comisar acuză (1974)

Regia: Sergiu Nicolaescu

Distribuţie: Amza Pellea, Gheorghe Dinica, Ion Besoiu, Sergiu Nicolaiescu

Film de actiune romanesc 1974, producţia îl are drept protagonist pe Comisarul Moldovan (Sergiu Nicolaiescu), responsabil cu anchetarea asasinării deţinuţilor politici din închisoarea Viraga, petrecută in noaptea de 26 spre 27 noiembrie. Prin desemnarea unui om neafiliat politic in acest caz, autorităţile speră sa transmită opiniei publice ideea ca politia îşi face treaba in mod onest, planul fiind de fapt muşamalizarea cazului. Moldovan este însă incoruptibil si nu poate fi convins să cedeze în faţa presiunilor, alegând să lupte pentru a scoate adevărul la lumină. Împotriva sa este însă un întreg comando legionar aflat sub conducerea lui Paraipan, capabil să recurgă la orice mijloace pentru a-l scoate din joc.

După dealuri (2012)

Regia: Cristian Mungiu

Distribuţie: Valeriu Andriuţă, Cosmina Stratan, Cristina Flutur

Filmul prezintă drama a două fete care au copilărit împreună şi care se reîntâlnesc după mai mulţi ani de despărţire. Alina (Cristina Flutur) revine din Germania pentru a o lua cu ea pe Voichiţa (Cosmina Stratan), prietena ei de care se simte încă foarte ataşată. Numai că Voichiţa şi-a găsit între timp o altă cale în credinţă, iar maicile de la mănăstire printre care trăieşte ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Moromeţii (1987)

Regia: Stere Gulea

Distribuţie: Victor Rebengiuc

Filmul realizat după romanul de Marin Preda urmăreşte destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale, petrecută pe fondul unor schimbări fundamentale apărute în societatea românească. În rolul principal îl avem pe Ilie Moromete (Victor Rebengiuc), un fost ofiţer de armată lăsat fără avuţiile materiale şi poziţia socială, luptând pentru a-şi reface viaţa şi proteja familia de greutăţile unor timpuri în continuă schimbare.

Menţiuni – alte filme româneşti ce nu au intrat în top, dar care merită văzute: Asfalt tango, Orient Express, Senatorul melcilor, Operaţiunea „Monstrul”, Poliţist adjectiv.

Sunt sigur că vă va face plăcere să vedeţi sau să revedeţi aceste filme româneşti incluse în top, mai ales acum când Hollywood-ul e foarte preocupat de efectele 3D şi mai puţin de calitatea scenariului.

Citeşte şi Care au fost cele mai performante procesoare de smartphone în 2015

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult