Bluetooth 5 promite arie de funcţionare extinsă şi viteză dublă de transfer

08.12.2016
Bluetooth 5 promite arie de funcţionare extinsă şi viteză dublă de transfer

Standardul Bluetooth 4 este pe piaţă încă din 2010 şi a adus de la sine conexiuni rapide, funcţionalitate Low Energy şi calitate audio îmbunătăţită. Deşi dispozitivele compatibile cu acest standard sunt destul de bune pentru a nu necesita un upgrade foarte mare, noul Bluetooth 5 a fost finalizat ca standard şi va începe să apară în dispozitivele din viitorul apropiat. Printre îmbunătăţiri se regăsesc viteze de transfer mai mari şi distanţă de funcţionare extinsă.

Conform Bluetooth Special Interest Group, Bluetooth 5 va extinde raza de funcţionare a dispozitivelor wireless de patru ori, va fi de două ori mai rapid şi va putea transmite de opt ori mai multe semnale simultan. Astfel, dispozitivele Bluetooth vor putea fi controlate de la distanţă în toată casa, iar acestea vor putea beneficia de viteze mai mari de transfer sau de calitate mai bună a redării conţinutului multimedia.

Se pare că Bluetooth 5 a fost realizat luând în calcul evoluţia rapidă a conceptului Internet of Things, asigurând conexiuni mai stabile şi probabil securitate îmbunătăţită, întrucât nu toate dispozitivele IoT vor necesita conexiune la o reţea, asemeni celor din prezent, care se bazează foarte mult pe conectivitate WiFi.

Dispozitivele echipate din fabrică cu Bluetooth 5, cât şi accesorii de tipul USB dongle vor ajunge în magazine cândva în cursul anului 2017. Probabil primele care adoptă acest standard vor fi laptop-urile si smartphone-urile high-end, probabil programate pentru a doua parte a anului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult