Ce viteză vor atinge la download noile reţele 6G la care chinezii deja lucrează de zor

03.02.2020
Ce viteză vor atinge la download noile reţele 6G la care chinezii deja lucrează de zor

Chiar dacă dezvoltarea reţelelor 5G abia a început, mai multe companii cu siguranţă lucrează deja la generaţia următoare de reţele de telecomunicaţii. Pentru a-şi păstra avantajul pe care îl are în acest domeniu, China se pare că face dezvoltarea reţelelor 6G o prioritate naţională, Ministerul de Ştiinţă şi Tehnologie formând deja două echipe care să creeze noua tehnologie în următorii câţiva ani. Primele informaţii despre capabilităţile unei eventuale reţele 6G sugerează că viteza de transfer ar putea fi de 8.000 de ori mai mare decât pe actualele reţele 5G.

Conform publicaţiei indiene Hindustantimes, China începe dezvoltarea acestei tehnologii cu aspiraţii măreţe. Se pare că Ministerul Tehnologiei al ţării are acum o echipă executivă formată din angajaţi ai ministerului, care va supraveghea evoluţia tehnologiei 6G, în timp ce o altă echipă formată din 37 de experţi în domeniu, care provin din universităţi, institute de cercetare şi companii de tehnologie, încep deja să formeze bazele noilor protocoale de transfer de date.

Primele informaţii despre reţelele 6G dezvoltate de China sugerează că ţinta este ca viteza de transfer să atingă 1 TB/s, de 8.000 de ori mai mult decât ceea ce poat fi realizat prin 5G în prezent, când putem să transferăm doar câteva sute de MB pe secundă în condiţii ideale. Desigur, aceste declaraţii sunt momentan în stadiul de proiect şi de performanţă teoretică.

Conform experţilor din domeniu, dacă reţelele 6G vor permite într-adevăr dispozitivelor să atingă viteze de transfer atât de mari, s-ar putea ca modul în care interacţionăm cu acestea să se schimbe radical. Va fi o ocazie bună pentru a schimba interfeţele acestora, întrucât controlul direct prin gânduri ar putea fi posibil.

Pentru a pune în perspectivă cât de mare ar fi viteza pe reţele 6G la 1 TB/s, am putea folosi Netflix, care necesită 56 de gigabiţi pe oră, sau 7 GB, pentru a oferi prin streaming conţinut la cea mai înaltă calitate disponibilă în acest moment (4K cu HDR). Ei bine, folosind 6G, în fiecare secundă ai putea să descarci 142 de ore de conţinut de acest gen.

Totuşi, aceste reţele sunt în continuare foarte departe în acest moment. Dezvoltarea lor abia a început, iar aceste estimări de performanţă se bazează pe faptul că vor fi depăşite nişte limitări fizice din prezent. De exemplu, materialele din care antenele sunt realizate vor trebui să poată susţine noile viteze de transfer, în timp ce procesoarele vor trebui să evolueze pentru a putea procesa atât de multe date, în timp ce consumul de energie ar putea deveni o problemă.

Cel mai probabil, 6G-ul va deveni un subiect mai „serios” de discuţie în câţiva ani, întrucât lansarea tehnologiei este programată pentru anul 2030, dacă nu chiar mai târziu.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult