Microsoft demonstrează aplicaţii native Windows x86 pe dispozitive cu chipset Snapdragon 835

12.05.2017
Microsoft demonstrează aplicaţii native Windows x86 pe dispozitive cu chipset Snapdragon 835

Microsoft a demonstrat în cadrul conferinţei BUILD 2017 cum Windows 10 poate rula aplicaţii desktop native folosind un dispozitiv cu procesor pe arhitectură ARM. În trecut, sistemele Windows RT cu procesoare ARM puteau să ruleze doar aplicaţii din Windows Store, realizate şi compilate special pentru această arhitectură. Windows 10 va beneficia însă de un nou strat software de emulare, care va interpreta instrucţiunile x86 Win32 într-un limbaj pe care procesoarele ARM îl poate descifra.

Pentru demonstraţie, Microsoft a folosit un dispozitiv echipat cu noul chipset Snapdragon 835 de la Qualcomm pe care a instalat şi rulat câteva aplicaţii desktop. Acest dispozitiv avea instalat browserul Edge desktop, Office 2016 în varianta completă pentru PC-uri, cât şi software-ul de arhivare 7zip, descărcat de pe internet. Pe desktop poate fi văzut în clipul video lansat de Microsoft şi jocul League of Legends, care pare a fi deja instalat, însă probabil că performanţa în aplicaţii 3D nu este atât de bună momentan pentru a fi demonstrat public.

Dezvoltatorii de aplicaţii nu vor trebui să îşi modifice aplicaţiile pentru compatibilitate cu PC-urile cu Windows cu procesoare ARM, totul funcţionând direct. Desigur, aplicaţiile din Windows Store vor funcţiona fără probleme, fie în mod Win32, în cazul în care au fost adăugate de către dezvoltatori şi pe Windows Store, cât şi în mod nativ ARM, pentru aplicaţiile de tip UWP (Universal Windows Platform).

Lansarea de computere ARM cu Windows va aduce de la sine costuri mai mici de dezvoltare şi autonomie mai bună, chipset-urile Snapdragon fiind realizate în principal pentru integrarea în smartphone-uri şi tablete, care beneficiază de acumulatori mult mai mici decât un laptop obişnuit, cât şi de un sistem de răcire mai puţin performant.

Primele dispozitive Windows 10 echipate cu Snapdragon 835 sunt aşteptate spre sfârşitul anului 2017.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult