SanDisk prezintă stick-ul USB de 4 TB, cel mai mare de până acum

11.01.2019
SanDisk prezintă stick-ul USB de 4 TB, cel mai mare de până acum

SanDisk este una dintre cele mai importante companii atunci când vine vorba despre stocare pe suport flash, iar noul său prototip prezentat la CES 2019 este cu siguranţă unul menit să confirme încă o dată acest lucru. Stick-urile USB nu mai sunt produse de foarte mare interes în prezent, însă atunci când o companie promite un stick USB cu 4 TB spaţiu de stocare, nu putem să îl ignorăm.

Momentan, SSD-urile abia ating 2 sau 4 TB spaţiu de stocare la preţuri exorbitante, aşa că posibilitatea de a avea 4 TB spaţiu pe suport flash într-un dispozitive care poate fi purtat în buzunar sau ca breloc la chei este foarte interesant. Stick-ul are un design neobişnuit, fiind semnificativ mai mare decât un stick normal şi folosind standardul USB Type-C pentru conectivitate. Totuşi, conexiunea nu este aşa cum ne-am fi aşteptat.

În locul unei mufe care iese dintr-un capăt al stick-ului, SanDisk a preferat să apeleze la un cablu USB Type-C scurt, care permite astfel conectarea la mai multe tipuri de dispozitive, inclusiv telefoane şi laptop-uri. Având în vedere dimensiunile acestui dispozitiv, probabil că în cazul majorităţii laptop-urilor, acestea ar fi fost greu de folosit atunci când stick-ul era conectat.

Deşi nu avem informaţii despre performanţa de citire şi scriere de pe acest stick, pentru a atinge o astfel de capacitate,  cel mai probabil au fost folosite cipuri NAND de 1,33 Tb QLC 96L. Acestea sunt în general mai puţin performante decât modelele cu straturi mai puţine şi oferă mai puţină capacitate de scriere în timp. Totuşi, ne putem aştepta la viteze de citire între 20 şi 200 Mbps de la un produs de acest gen.

Fiind vorba momentan despre un protip, nu este clar când sau dacă va ajunge prea curând pe piaţă un astfel de produs şi nici cât ar putea costa. Având în vedere preţurile SSD-urilor de astfel de capacităţi, cu siguranţă preţul în acest moment ar depăşi cu uşurinţă 1.000 euro.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult