Facebook „împrumută” conceptul de clipuri video cu muzică de la TikTok şi îl integrează în Instagram cu „Reels”

13.11.2019
Facebook „împrumută” conceptul de clipuri video cu muzică de la TikTok şi îl integrează în Instagram cu „Reels”

Facebook continuă să cloneze funcţii ale altor reţele de socializare populare, ţinta fiind de această dată TikTok, reţeaua chineză care se concentrează pe realizarea de videoclipuri amuzante cu fundal muzical. Noua funcţie debutează în Instagram şi se numeşte Reels şi este deja disponibilă în Brazilia (unde este numită Cenas) şi vine la pachet cu un nou editor video mult mai avansat decât în trecut, alături de o bibliotecă de muzică foarte vastă.

Stories, cea mai populară funcţie de pe Instagram, care este disponibilă inclusiv pe Facebook, Messenger şi Whatsapp, a fost „copiată” de la Snapchat, motiv pentru care acea reţea nu a reuşit să se dezvolte prea mult în anumite regiuni. Facebook încearcă să abordeze o strategie similară şi cu Reels, lansând-o mai întâi în regiunile în care TikTok nu este încă popular, dorind astfel să blocheze expansiunea reţelei şi să acapareze piaţa de clipuri amuzante realizate pe muzică.

Utilizatorii de Instagram din Brazilia au un nou tab de creaţie în meniul de cameră, unde îşi pot alege o melodie preferată, pot înregistra clipuri video scurte şi le pot apoi edita. Rezultatul este apoi publicat pe feed-ul de Story al utilizatorului. Pentru a vedea numai clipuri din categoria Reels, utilizatorii se pot duce în tab-ul Explore, unde există o secţiune dedicată Reels.

De altfel, Facebook nu încearcă să ascundă faptul că această funcţie este inspirată de TikTok şi chiar îşi recunoaşte strategia. Ba mai mult, se bazează pe faptul că majoritatea celor interesaţi de o astfel de funcţie sunt deja pe Instagram, iar integrarea funcţiei direct în reţeaua de socializare deja existentă va asigura o creştere rapidă.

Funcţiile de editare sunt simple de utilizat şi includ în continuare acces la majoritatea capabilităţilor deja prezente pe Instagram precum „stickers” sau posibilitatea de a adăuga text. Poţi controla prin editorul video viteza de redare şi poţi seta un timer pentru înregistrare cu întârziere, pentru momentele în care te înregistrezi singur.

„Musically înaintea TikTok şi TikTok merită laude pentru popularizarea acestui format. Totuşi, două produse similare nu sunt tocmai identice şi la sfârşitul zilei, publicarea de conţinut video cu muzică este o idee universală şi credem că toată lumea este interesată să folosească aşa ceva. Ne-am concentrat pe realizarea unui format unic pentru noi.” A declarat Robby Stein, director of product management la Instagram. „Toţi prietenii tăi sunt deja pe Instagram. Cred că asta este valabil doar pentru Instagram. Încercăm să vedem dacă această capabilitate va funcţiona în ţări unde TikTok încă nu este foarte mare”, a completat Stein, pentru TechCrunch.

Avantajul Reels din Instagram faţă de alte reţele de socializare este faptul că acest conţinut va apărea în Stories şi în Explore, tab-uri ale aplicaţiei unde deja apar reclame, deci totul va fi monetizat încă de la început. Cel mai probabil, Reels se va bucura de o lansare internaţională în viitorul apropiat, după ce vor fi analizate rezultatele testelor din Brazilia.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult