SUA amendează Facebook cu 5 miliarde de dolari

15.07.2019
SUA amendează Facebook cu 5 miliarde de dolari

Facebook şi Google au primit amenzi până acum în Uniunea Europeană pentru practici anti-competitive şi probleme de intimitate a datelor, însă până acum sancţiunile în SUA au fost rare. Facebook a primit însă o amendă de 5 miliarde de dolari de la FTC (Federal Trade Commission) pentru scurgerea de date personale către Cambridge Analytica. Deşi amenda poate părea mare, aceasta nu este atât de gravă pentru un gigant online precum Facebook.

Trei dintre cei cinci comisari FTC au votat pentru sancţionarea Facebook, caz care va fi predat Departamentului de Justiţie pentru finalizare. Facebook va plăti 5 miliarde de dolari către guvernul american, dintre care 3 miliarde erau deja rezervate special pentru această situaţie din bugetul companiei. Celelalte două miliarde vor putea fi suplimentate însă cu uşurinţă. Facebook a încasat doar trimestrul trecut 15 miliarde de dolari.

Chiar dacă toate detaliile nu au fost făcute publice, Facebook va trebui ca pe viitor să asigure o protecţie mai avansată a datelor utilizatorilor. Întrucât în SUA nu există un regulament similar cu GDPR-ul din Europa, Facebook probabil că se va angaja să ofere servicii similare şi pentru utilizatorii din SUA, având deja sistemul funcţional pentru utilizatorii de peste ocean.

Există însă posibilitatea ca SUA să folosească acest caz pentru a formula o legislaţie mai strictă pentru companiile care activează în domeniul reţelelor de socializare, ceva ce Mark Zuckerberg a încercat să evită până acum.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult