A fost descoperit un nou bug în iOS care blochează aplicaţia Messages şi reporneşte telefonul

18.01.2018
A fost descoperit un nou bug în iOS care blochează aplicaţia Messages şi reporneşte telefonul

Sistemul de operare iOS de la Apple este apreciat de către utilizatori în special pentru faptul că este foarte sigur, telefoanele şi tabletele companiei fiind ferite de malware, ransomware şi alte astfel de forme de atacuri. Din păcate însă, niciun software nu este perfect, iar din când în când sunt găsite vulnerabilităţi care pot trece de sistemul de autentificare, sau care pot chiar bloca aplicaţii. chaiOS este cea mai recentă vulnerabilitate din iOS, care blochează şi resetează telefoanele printr-un simplu mesaj trimis prin SMS sau iMessage.

O situaţie similară a fost descoperită în urmă cu un an şi jumătate şi a fost corectată destul de rapid de către Apple. chaiOS se foloseşte de bug-ul „Effective Power” pentru a rula un cod care blochează dispozitivul şi îl face în anumite situaţii să se reseteze automat. Aplicaţia iMessage de pe iOS şi macOS devine inaccesibilă iar singura rezolvare este accesarea unui alt link, care „repară” acest bug. De asemenea, odată şters din căsuţa de mesaje, comportamentul telefonului şi a aplicaţiei se întoarce la normal.

Curios este faptul că link-ul care repară această problemă este acelaşi care a funcţionat pentru repararea bug-ului precedent, sugerând că este vorba despre un bug care a fost corectat şi care apoi a reapărut în software-ul Apple. O altă soluţie pentru evitarea situaţiilor neplăcute este blocarea site-ului github, care conţine codul maliţios, din setările Safari. Această soluţie nu este tocmai plăcută, în special pentru cei care au nevoie de github, însă poate duce la evitarea situaţiilor neplăcute în care cineva ar putea trimte mesajul pentru amuzament.

Bug-ul a fost descoperit de Abraham Masri, care a anunţat acest lucru pe Twitter, unde a şi publicat link-ul „buclucaş”, rugând urmăritorii să nu îl folosească în scopuri maliţioase. Primul răspuns la mesajul lui este un link cu „antidotul”. Dacă aveţi probleme cu acest bug, accesaţi site-ul vincedes3.com/save.html din browser-ul Safari.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult