Android 11 Developer Preview a fost lansat. Care sunt dispozitivele compatibile şi ce aduce nou

20.02.2020
Android 11 Developer Preview a fost lansat. Care sunt dispozitivele compatibile şi ce aduce nou

Google a lansat prima versiune de Android 11 care poate fi testată de către utilizatorii de dispozitive Pixel. Aceasta oferă o primă experienţă de utilizare a noului sistem de operare mobil, însă este dedicată exclusiv dezvoltatorilor de aplicaţii, întrucât pot apărea probleme destul de mari în utilizare. Cu această ocazie, avem şi primele detalii despre ceea ce va aduce Android 11 nou faţă de Android 10, lansat în toamna anului trecut.

Care sunt dispozitivele compatibile cu Android 11 Developer Preview

Google oferă Android 11 Developer Preview exclusiv pentru dispozitivele Pixel care încă au suport software. Este vorba despre modelele Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL şi modelele Pixel 4 şi Pixel 4 XL. Singurele smartphone-uri Google care nu sunt compatibile cu Android 11 sunt originalele Pixel şi Pixel XL, care au ieşit din zona de suport software încă din decembrie 2019.

Pentru instalare, este necesară utilizarea Recovery Mode şi ADB pe un computer, deci dacă nu aţi mai folosit astfel de funcţii din Android în trecut, probabil că nu ar trebui să vă apucaţi de instalare fără să citiţi detalii despre procesul de instalare. Mai mult, este important de menţionat faptul că un software în versiune „developer preview” nu este realizat pentru a fi folosit pe un telefon principal, pe care îl foloseşti zi de zi.

Ce aduce Android 11 nou

Conectivitate

Chiar dacă există deja dispozitive cu Andorid 9 şi 10 echipate cu modem-uri 5G, Android 11 va fi primul sistem de operare care va oferi suport nativ pentru acest standard. Până acum, companiile trebuiau să îşi dezvolte propriile soluţii software pentru compatibilitate (OnePlus 7 Pro în versiune 5G, de exemplu, nu a primit încă Android 10 din această cauză). Noul API va putea detecta dacă conexiunea 5G pe care telefonul o foloseşte are sau nu limite de trafic şi va putea în consecinţă să ajusteze automat calitatea video pe streaming, de exemplu.

Suport pentru mai multe tipuri de ecrane

Android 11 va fi primul sistem de operare Google care va oferi suport oficial pentru ecrane cu diverse forme şi decupaje. Până acum, companiile trebuiau să îşi dezvolte propriul suport pentru decupajele din ecran, iar acum sistemul de operare va putea fi configurat din start cu zonele în care conţinutul nu trebuie afişat.

De asemenea, Android 11 va fi primul sistem de operare Google care va oferi suport nativ pentru ecrane curbate şi noile ecrane de tip „waterfall”.

Notificări

Sistemul de notificări primeşte din nou modificări. În Android 11, Google va introduce suport oficial pentru „Bule”, un sistem de notificări similar cu Chat Heads de la Facebook. Acestea vor putea astfel fi integrate în aplicaţiile oricărui dezvoltator folosind un API nou.

De asemenea, vei putea acum răspunde cu imagini direct din centrul de notificări la mesaje, dacă respectiva aplicaţie oferă suport pentru funcţiile copy/paste.

Permisiuni

În Android 11 vei putea oferi acces la senzori aplicaţiei doar pentru respectiva sesiune, iar dacă refuzi de două ori permisiunile unei aplicaţii, aceasta nu va mai cere în viitor acces.

Pentru aplicaţiile care cer permisiuni pentru a accesa locaţia în fundal, Google va începe din luna august să verifice şi să aprobe manual publicarea lor în Play Store. Această schimbare va fi valabilă şi pentru versiunile mai vechi de Android.

Altele

Android 11 va include funcţia de înregistrare a ecranului, care a fost scoasă din Android 10, iar interfaţa Dark poate să fie schimbată în funcţie de oră sau la intervale personalizate.

Există şi un nou API pentru reţele neurale, care va oferi dezvoltatorilor posibilitatea de a integra astfel de funcţii în aplicaţiile lor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult