Designul aplicaţiei Clock din iOS 6 este plagiat, proprietarii elveţieni cer compensaţii

Designul aplicaţiei Clock din iOS 6 este plagiat, proprietarii elveţieni cer compensaţii

Ziua lansării noii versiuni a sistemului de operare iOS a fost una dificilă pentru Apple. După ce compania s-a trezit sub un val de critici pentru calitatea îndoielnică a noii aplicaţii de navigaţie Maps, aceasta se vede ameninţată acum cu un proces şi de către operatorul naţional al căilor ferate din Elveţia. Iar motivul este tocmai cel pe care Apple pretinde că-l urăşte atât de mult: furtul de proprietate intelectuală.

Utilizatorii tabletelor iPad ştiu că, faţă de versiunea sa pentru terminalele mobile, sistemul de operare iOS a dus lipsa unor aplicaţii precum Clock, Weather, Stock şi Calculator. Ultimele trei nu sunt prezente nici măcar în iOS 6, însă noul Clock, care oferă suport pentru mai multe fusuri orare şi indică şi starea actuală a vremii, a devenit o sursă de probleme pentru Apple.

Societatea naţională a căilor ferate elveţiene (Schweizerische Bundesbahnen, SBB) afirmă că noua aplicaţie Clock din iOS 6 copiază designul ceasurilor tradiţionale prezente în fiecare gară elveţiană, acesta fiind unul dintre simbolurile companiei încă din 1944.

Prezent în aceeaşi formă şi în pictogramă, dar şi în interiorul aplicaţiei, acest design este înregistrat de către SBB şi, chiar dacă aceştia se declară încântaţi de utilizarea lui deoarece li se confirmă calitatea designului conceput de către Hans Hilfiker, reprezentaţii companiei declară că americanii nu au nici un drept de utilizare şi că deja au contactat avocaţii Apple pentru găsirea unei soluţii legale.

Acest episod este unul delicat pentru imaginea Apple, compania războindu-se cu Samsung şi obţinând de curând şi despăgubiri consistente tocmai pentru daunele induse de către sud-coreeni prin copierea designului terminalelor sale şi a unor elemente grafice din cadrul sistemului de operare.

Ceasul elveţienilor, aplicaţia Clock pentru iPad şi iconul ei

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News