Firefox 3.6 Alpha 1 – totul pentru viteză

10.08.2009
Firefox 3.6 Alpha 1 - totul pentru viteză

Viteza pare să fie în ultima vreme preocuparea principală a producătorilor de browsere web. Google a dat tonul cu al lor Chrome, care este la ora actuală, de departe, cel mai rapid browser. Firefox şi restul browserelor, inclusiv Internet Explorer care rămâne cel mai lent, încearcă din răsputeri să ţină pasul cu Google Chrome. O nouă încercare făcută de Mozilla în direcţia performanţei de orice fel este Firefox 3.6.

Deşi nu a trecut mult de când au lansat Firefox 3.5, cei de la Mozilla permit deja descărcarea primei versiuni Alpha de Firefox 3.6. Foarte adevărat este că Mozilla are toate motivele să se grăbească. În primul rând, concurenţa devine tot mai acerbă, ceea ce, în final, este în avantajul utilizatorului. În al doilea rând, Firefox 3.5 suferă de câteva probleme care trebuie reparate de următoarea versiunii. Utilizatorii se plâng că acesta este lent, porneşte greu şi devine instabil, în special pe Windows XP.

Firefox 3.6

Firefox 3.6 nu va fi un update major şi nu va aduce schimbarea la faţă promisă pentru versiunea 4. În schimb va repara ceea ce în 3.5 pare a fi stricat: performanţa generală.

Viteză pe toate planurile

Performanţa la modul general pare a fi laitmotivul lui Firefox 3.6. Mozilla promite timpi mai mici pentru deschiderea programului, pentru realizarea operaţiunilor uzuale şi nu în ultimul rând pentru încărcarea site-urilor.

Un test de viteză ar fi irelevant la acest moment. În practică, sporul de viteză este fie foarte mic, fie inexistent pentru că la o navigare obişnuită nu se observă o schimbare majoră.

Nu doar viteza de randare a paginilor ar trebui să fie mai mare, ci şi viteza de încărcare a browser-ului. Şi chiar este. Cel puţin pe Windows 7, cu acelaşi număr de extensii şi exact aceleaşi setări, Firefox 3.6 Alpha 1 porneşte în mod vizibil mai repede decât versiunea actuală.

Firefox 3.6

Chiar şi la utilizarea propriu-zisă Firefox 3.6 răspunde mai repede la comenzi. Operaţiuni simple – precum schimbarea tab-urilor ori scroll-ul vertical – care în 3.5 sunt uneori greoaie – în noua versiune se comportă normal.

Peticiri

În afară de optimizarea performanţei generale, Firefox 3.6 nu aduce îmbunătăţiri semnificative. Restaurarea sesiunilor este acum mai eficientă, salvând întotdeauna site-urile deschise în urma blocării browser-ului.

Firefox 3.6

De asemenea, în Firefox 3.6 va fi introdusă funcţia Preview Thumbnails – afişarea unor mici reprezentări ale site-urilor deschise în cadrul unui meniu care devine vizibil la comanda CTRL+TAB. În Firefox 3.6 Alpha 1, această funcţie nu este activată în mod normal. Pentru a o activa trebuie să accesezi opţiunile ascunse (about:config) şi dai Enable opţiunii "browser.ctrlTab.previews".

Firefox 3.6 Alpha 1 suferă de simptomele obişnuite pentru un program aflat în stadiu de test. Cu alte cuvinte nu este foarte stabil. În plus, majoritatea extensiilor nu vor fi compatibile. De aceea, recomand instalarea şi utilizarea lui Firefox 3.6 Alpha 1 doar celor cu adevărat curioşi şi pasionaţi.

Download Firefox 3.6 Alpha 1

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News