Yahoo Messenger 11 – ce aşteptăm de la Yahoo Messenger 11

După 10 urmează 11, iar după Yahoo Messenger 10 urmează Yahoo Messenger 11. În mod logic şi natural, cel mai popular Messenger pe care l-au cunoscut românii va atinge într-un viitor nu foarte îndepărtat versiunea cu numărul 11.

Deşi oferta este foarte bogată şi există numeroase alternative, pe care le-am prezentat şi noi, din conservatorism, obişnuinţă şi poate şi un pic de lipsă a cunoştinţelor avansate, în rândul românilor Yahoo Messenger a fost şi va rămâne probabil multă vreme cel mai popular Messenger.

Chiar dacă pentru marea masă a utilizatorilor este un program ok, unii dintre noi ar vrea să vadă o serie de îmbunătăţiri o dată cu Yahoo Messenger 11. Şi nu vorbim aici neapărat de introducerea a nu ştiu ce funcţii revoluţionare, cât mai degrabă în rezolvarea problemelor actuale.

Optimizare
De-a lungul timpului, în Yahoo Messenger au tot fost adăugate diverse facilităţi. Iar acest lucru nu s-a făcut ca la carte. Cei de la Yahoo nu au gândit un program în care funcţiile să aibă locul lor şi să fie implementate corect. Pur si simplu au adăugat funcţii ca şi cum ar face un maldăr din lucruri nefolositoare.

Ca urmare, Yahoo Messenger este un program cel puţin grăsuţ, care consumă multe resurse, se mişcă greu şi se blochează de câte ori are prilejul. Este exact opusul unui program care stă toată ziua deschis şi care ar trebui să fie discret şi să consume resurse puţine.

Yahoo Messenger settings

De aceea, am aprecia dacă Yahoo Messenger 11 ar beneficia de o optimizare a codului şi dacă noua versiune va omogeniza amalgamul de funcţii transformându-se într-un tot unitar.

Sistem de extensii
Yahoo Messenger suportă plugin-uri şi acum. Dar sunt într-un număr limitat şi dezvoltate doar de Yahoo. Prin urmare, utilitatea acestora este limitată.

Din fericire, cei de la Yahoo au decis "să deschidă" API-ul programului, astfel încât orice programator să poată dezvolta extensii. Ar fi trebui să facă acest pas cu mult timp în urmă, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Oricum, am vrea să vedem mai mult decât atât. Am vrea ca din Yahoo Messenger să fie scoase anumite funcţii şi să devină disponibile ca extensii. Tocmai pentru ca aplicaţia implicită să ruleze mai rapid şi să consume mai puţine reduse. Cine vrea o anumită funcţie, nu are decât să instaleze extensia respectivă.

O interfaţă nouă
Unii dintre noi simt nevoia unei schimbări şi la nivelul interfeţei grafice. Un refresh vizual ar fi binevenit. Actualul look al lui Yahoo Messenger, chiar dacă poate fi modificat cu ajutorul temelor, a devenit demodat.

Şi, dacă se poate ca noua interfaţă pe care am vrea să o vedem în Yahoo Messenger 11 să fie optimizată mai bine decât ce actuală, atunci cu atât mai bine. Interfaţa actulă suferă de câteva bug-uri cunoscute de mai multe versiuni, dar care nu au fost rezolvate până acum.

Yahoo Messenger

Bug-uri mai puţine
Nu ştiu dacă este de vină politica aleasă de companie sau nivelul programatorilor, dar Yahoo Messenger este recunoscut pentru numărul mare şi longevitatea bug-urilor. Iar asta nu doar la nivelul interfeţei.

Am dori ca Yahoo Messenger 11 să beneficieze de o curăţare serioasă a bug-urilor. Bug-urile actuale afectează negativ atât rularea propriu-zisă a programului, cât şi consumul de resurse.

Acestea ar fi principiile de bază pe care am vrea să fie ghidat Yahoo Messenger 11. Sigur, dacă am intra în amănunte, am avea zeci de sugestii de făcut strict la capitolul funcţionalitate.

Când va fi lansat oficial, vom vedea dacă Yahoo Messenger 11 se va ridica la nivelul pretenţiilor noastre sau va fi un update neînsemnat, ca în ultima vreme.

Descarcă Yahoo Messenger 11 beta de aici.