Yahoo Messenger Vista, un preview frustrant

În sfârşit, Yahoo! Messenger pentru Vista! Îl aşteptăm de un an, de când a fost lansat oficial Windows Vista. După atâtă vreme, calicii programatori de la Yahoo! se milostivesc şi ne aruncă un amărât de preview. Poate nu ţi-e clar ce înseamnă preview pentru Yahoo!. Nu-i nimic o să-ţi dai seama, după ce o să citeşti acest articol.

Versiunea pe care care Yahoo! a lansat-o joi, are două mari probleme, de ordin mai mult ideologic decât funcţional. Pe de o parte este o versiune dedicată unui sistem de operare mult hulit şi criticat, Windows Vista. Pe de altă parte este doar un preview, nici măcar o versiune alfa. Un preview aruncat pe site probabil de oamenii de la marketing care şi-au dat seama că după un an de aşteptare utilizatorii ar putea începe să arunce cu cărămizi în geamurile celor de la Yahoo! Dacă aşa stă situaţia, sper că i-au şi urecheat puţin pe programatori, cu aceeaşi ocazie.

Yahoo! Messenger Vista

Trebuie spus încă de la început că această versiune rulează exclusiv pe Windows Vista şi exclusiv pe versiunea pe 32 de biţi, dintr-o greşeală a programatorilor de la Yahoo! care au compilat incorect programul. Este optimizat (mai bine spus va fi, în acest moment este departe de ceea ce înseamnă optimizare) pentru interfaţa Aero a acestui sistem de operare. Dacă foloseşti încă XP dar vrei totuşi să instalezi Yahoo! Messenger pentru Vista ai două opţiuni: fie treci pe Vista, fie îţi pui pofta în cui. Dacă foloseşti Vista şi ai deja instalată o versiune de Yahoo! Messenger, poţi sta liniştit pentru că Yahoo! Messenger pentru Vista se va instala separat.

Câteva linii de cod şi multă vopsea

Cam aşa ar putea fi descris pe scurt Yahoo! Messenger pentru Windows Vista. Are puţine funcţii noi, iar o parte dintre ele sunt împrumutate din Yahoo! Messenger 9 beta. Cel mai important element cu care se poate lăuda această versiune este interfaţa. Este adevărat că arată bine, chiar foarte bine. Asta pentru că foloseşte sistemul grafic Aero din Windows Vista. Din câte ştiu, este primul program special proiectat pentru Aero. Restul producătorilor software s-au mulţumit cu adaptarea interfeţei programelor pe care le fac, operaţiune realizată automat de sistemul de operare chiar şi pentru aplicaţiile vechi.

Ca şi în Yahoo! Messenger 9 beta, fereastra principală permite modificarea dimensiunii contactelor. Există 5 paşi pe baza cărora contactele pot fi afişate mai mari sau mai mici. De asemenea, poate fi schimbat fundalul ferestrelor. Există 6 culori predefinite şi două efecte. Nu pot fi alese alte culori în afară de cele 6, iar efectele imită iarba şi lemnul. Interesant este că fiecărei ferestre îi poate fi aplicat un fundal diferit.

Yahoo! Messenger Vista Yahoo! Messenger Vista

O altă schimbare care ţine de interfaţă este legată de meniurile clasice. Acestea sunt ascunse, putând fi apelate prin intermediul unei mici săgeţi, la fel ca la Windows Live Messenger. Afişarea pe mai multe coloane a contactelor este, de asemenea, o idee interesantă. Dacă măreşti fereastra principală, contactele vor fi ordonate pe câte coloane permite lăţimea.

Yahoo! Messenger Vista

În sfârşit, tab-uri!

Din punct de vedere funcţional, cea mai importantă noutate este suportul pentru tab-uri. Este adevărat că alte programe similare au tab-uri de ani buni, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Prin intermediul acestei facilităţi, ferestrele de conversaţie deschise la un momentdat sunt grupate într-una singură. Schimbarea tab-urilor se poate face cu ajutorul combinaţie de taste standard, CTRL+TAB.

Yahoo! Messenger Vista

Cei cărora nu le plac tab-urile pot dezactiva această funcţie de la opţiuni. Bizari sunt termeni pe care Yahoo! i-au ales. Pentru a uni toate ferestrele de convorbire deschise trebuie să alegi Implode, iar pentru a le separa Explode este comanda corectă.

Un alt cap de afiş al lui Yahoo! Messenger pentru Vista este mărirea dimensiunii maxime a fişierelor ce pot fi trimise. Acestea pot avea până la 2 GB. Nu vă bucuraţi prea tare, pentru că transferul de fişiere va merge la fel de prost, cei de la Yahoo! nu vor să audă de conexiuni p2p.

Smiles

Yahoo! Messenger VistaÎn afară de noutăţile majore mai pot fi observate diverse alte schimbări, mai mult sau mai puţin importante. De exemplu, textul "... is typing" (care îţi arată cînd cineva îţi scrie) este afişat de Yahoo! Messenger pentru Vista în dreptul numelui interlocutorului. Emoticoanele sunt mai mari şi au animaţii mai bogate. O altă funcţie interesantă o constituie posibilitatea de a trage (la propriu) un contact din fereastra principală de Yahoo! Messenger în sidebar-ul din Vista. Acesta va lua forma unui widget şi va permite comunicarea mai uşoară cu persoana respectivă, fără să mai fie necesară deschiderea listei de contacte.Widget-ul pentru sidebar nu pare să meargă în toate cazurile. Mie mi-a mers, dar am văzut că la alţi colegi nu se încarcă.

Yahoo! Messenger Vista