iPad-ul primeşte multitasking adevărat în iOS 9

09.06.2015
iPad-ul primeşte multitasking adevărat în iOS 9

În ciuda faptului că iPad-urile au fost folosite încă de la debutul lor din 2010 în mediul corporate, abia acum Apple se gândeşte să adauge funcţii avansate pentru profesionişti în sistemul de operare iOS de pe acestea. Începând cu iOS 9, variantele de top ale tabletelor Apple vor primi multitasking prin Split View, o funcţie care ţine două aplicaţii pe ecran în acelaşi timp.

Cele două aplicaţii funcţionează independent şi pot fi folosite la adevărata lor capacitate. Această funcţie este similară cu noul multitasking prezent pe Mac OS X El Capitan şi le oferă celor care folosesc mai multe aplicaţii pentru lucru o soluţie eficientă pentru a se muta din aplicaţie în aplicaţie fără timpi morţi.

Desigur, tabletele mai ieftine, sau din generaţii mai vechi nu vor fi ignorate. Deşi Split View va fi disponibil doar pe iPad Air 2 şi pe urmaşii săi, tabletele iPad Air, Mini 2 şi Mini 3 vor primi o altă formă de multitasking numit Slide Over. Este vorba despre anumite aplicaţii care vor putea „invada” partea din dreapta a ecranului pentru a oferi funcţionalitate limitată. Au fost demonstrate mai multe exemple, printre care iMessage care poate fi folosit pentru a răspunde rapid la un mesaj în timp ce ai o pagină de web deschisă în Safari. Versiunea mică a aplicaţiei în Slide Over oferă aceeaşi interfaţă ca versiunea pentru iPhone. Mai mult, Slide Over va putea suprapune clipuri video peste aplicaţii, pentru o experienţă Picture-in-Picture.

Funcţiile de multitasking Split View şi Slide Over vor fi disponibile în iOS 9 în această toamnă, când sistemul de operare va debuta oficial alături de noile generaţii de telefoane şi tablete Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult