Viitoarele versiuni de iOS pentru iPad vor oferi Split Screen şi conturi de utilizator multiple

22.05.2015
Viitoarele versiuni de iOS pentru iPad vor oferi Split Screen şi conturi de utilizator multiple

De multă vreme zvonitul iPad Pro este un fel de Yeti, tableta Apple fiind subiectul discuţiilor fără ca cineva să aibă cu adevărat certitudinea existenţei sale. Conform unor informaţii recente, iPad Pro va vedea totuşi lumina zilei în această toamnă, iar o parte dintre noutăţile software care vor pune în valoarea ecranul său mai mare vor poposi şi pe tabletele Apple deja existente.

Deşi Apple a punctat mereu în conferinţele sale şi productivitatea oferită de tabletele iPad, acestea nu au reuşit să ţină pasul cu concurenţa şi nu oferă încă un mediu grafic optimizat pentru lucrul cu mai multe aplicaţii în paralel. În timp ce Microsoft şi Samsung oferă opţiunea Split Screen pe tabletele motorizate de Windows 8.x şi TouchWiz UI de o bună bucată de vreme, Apple a rămas încă ancorată de conceptul Full Screen, însă acest lucru se pare că se va schimba în curând.

Apariţia în cadrul sistemului de operare iOS a unui mod de lucru care permite împărţirea spaţiului de ecran între două aplicaţii nu este o zvon nou. Încă de acum un an, s-a afirmat că modul Split Screen va fi disponibil începând cu iOS 8, dar această opţiune nu a apărut nici măcar odată cu actualizarea iOS 8.1. Conform unor informaţii neconfirmate, Split Screen va apărea odată cu iOS 9 şi va fi prezentat oficial la jumătatea lunii viitoare, în cadrul WWDC 2015.

Conform informaţiilor vehiculate în acest moment, două aplicaţii vor putea fi funcţiona concomitent fie prin împărţirea echitabilă a spaţiului de ecran în două jumătăţi egale, fie prin utilizarea unui mod  asimetric în care o aplicaţie primeşte două treimi de spaţiu iar cealaltă se mulţumeşte cu ce a rămas. În plus, se pare că unele aplicaţii vor putea fructifica acest mod de lucru pentru afişarea unor sesiuni diferite, ceea ce este şi mai util în cazul anumitor produse mai complexe.

Sursele citate de 9to5mac afirmă că funcţia a fost gândită iniţial pentru actualele tablete iPad de 9,7 sau 7,9”, deci este posibil ca şi acestea să beneficieze de noul mod de lucru. Dacă Apple va oferi actualizarea pentru întreaga sa gamă de tablete sau doar pentru viitorul iPad Pro de 12,9”, rămâne de văzut în toamnă, atunci când vor fi lansate atât noua tabletă cât şi sistemul de operare iOS 9.

Cea de-a doua opţiune importantă pentru o tabletă este suportul pentru conturile de utilizator multiple. Oferită de către Google pe tablete începând cu Android 4.2 şi implementată de producătorii individuali sub diverse forme şi pe unele telefoane, posibilitatea creării mai multor conturi este importantă pentru o tabletă folosită de mai mulţi membri ai familiei.  

Importantă pentru mediul enterprise sau educaţional, suportul pentru conturile de utilizator multiple are şanse reduse să apară odată cu iOS 9, sursele citate de 9to5mac afirmă că funcţia ar putea fi mai degrabă amânată pentru viitoarele actualizări iOS 9.1 sau iOS 9.2. Se pare că Apple ar fi dorit iniţial să demonstreze această funcţie în cadrul WWDC 2015, însă a amânat prezentarea pentru o dată ulterioară. O parte dintre aceste neclarităţi ar putea fi înlăturate în cadrul WWDC 2015, deci utilizatorii de iPad care sunt interesaţi de Split Screen şi conturi multiple de utilizator nu mai au foarte mult de aşteptat pentru o cofirmare sau o infirmare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News