Microsoft introduce Windows Sandbox, o nouă funcţie pentru Windows 10 care te scapă de grija aplicaţiilor nesigure

19.12.2018
Microsoft introduce Windows Sandbox, o nouă funcţie pentru Windows 10 care te scapă de grija aplicaţiilor nesigure

Aplicaţie nouă, obţinută de pe un site oarecare descoperit pe internet. Ce-i de făcut? Un simplu click pe fişierul executabil poate da startul unui adevărat coşmar, riscând fişierele personale de pe hard disk şi buna funcţionare a PC-ului.

Contrar aşteptărilor, simpla prezenţă a unui program antivirus instalat şi operaţional pe PC nu garantează folosirea în siguranţă a oricărei aplicaţii descărcate de pe net, apariţia de noi forme malware nedocumentate în arhivele cu semnături antivirus putând păcăli soluţiile de securitate comerciale. În astfel de situaţii, singura opţiune pentru testarea aplicaţiilor nesigure era folosirea unui PC „de sacrificiu” sau instalarea Windows 10 în „maşină virtuală”, folosind una dintre soluţiile pentru virtualizare disponibile gratuit sau contracost. Niciuna dintre variante nu este la îndemâna utilizatorilor de rând, izolarea aplicaţiilor de OS-ul principal instalat pe PC necesitând un nivel destul de avansat de cunoştinţe pentru operare PC.

Microsoft vine să rezolve această problemă introducând Windows Sandbox, o funcţie gratuită, disponibilă exclusiv pe sistemele care rulează versiunea Windows 10 Pro.

Aplicaţia cu dimensiune de numai 100 MB simulează o instalare Windows temporară, complet izolată de sistemul de operare principal. Aplicaţiile lansate folosind opţiunea Sandbox pot fi instalate normal şi încercate până ne convingem dacă sunt sau nu folositoare. Datele şi modificările făcute de aplicaţia respectivă sunt doar temporare, orice urmă fiind eradicată după închiderea componentei Sandbox.

Microsoft nu detaliază exact care sunt limitările Windows Sandbox, dar este posibil ca salvarea şi încărcarea de fişiere de pe hard disk să fie cumva restricţionată. Totodată, este de aşteptat ca Microsoft să ia măsuri pentru împiedicarea folosirii abuzive a aplicaţiilor care necesită achiziţionarea unei licenţe, optând în mod repetat pentru activarea modului de încercare.

Funcţionalitatea Windows Sandbox va fi disponibilă începând cu versiunea Windows 10 Pro sau Windows 10 Enterprise, build 18301 sau mai recent.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult