Samsung: Windows 8 nu a adus revigorarea scontată a pieţei PC-urilor

11.03.2013
Samsung: Windows 8 nu a adus revigorarea scontată a pieţei PC-urilor

Piaţa PC-urilor nu trece prin cele mai bune momente ale sale, aceasta deteriorându-se constant sub asediul tabletelor şi terminalelor mobile de mai mulţi ani. Lansarea noului sistem de operare Windows 8, în care Microsoft a investit foarte mult, nu a avut însă impactul dorit asupra pieţei iar acest aspect nemulţumeşte producătorii care au interese în acest sector.

Conform IDC, în ciuda apariţiei pe piaţă a sistemului de operare Windows 8 şi a PC-urilor pe care acesta este preinstalat, piaţa de profil a înregistrat o scădere de aproape 5 procente în cursul celui de-al patrulea trimestru al anului trecut. Ultima voce în corul nemulţumiţilor este cea a companiei Samsung, managerul diviziei de memorii, Jun Dong-soo, afirmând că Windows 8 nu a avut impactul scontat şi că noul produs reprezintă un eşec comparabil cu cel al faimoasei ediţii Vista. În 2007, sistemul de operare Windows Vista a eşuat sa capteze atenţia utilizatorilor din cauza consumului ridicat de resurse, în ciuda unor avantaje incontestabile faţă de tradiţionalul Windows XP. Windows 8 nu a făcut această greşeală, însă atenţia cumpărătorilor se îndreaptă către alte genuri de terminale, iar actualizarea, subminată parţial şi de o schimbare de interfaţă care nu a fost mereu primită prea călduror, nu este chiar atât de atractivă pe cât şi-ar dori Microsoft.

În mod tradiţional, lansarea unei noi platforme software Microsoft se solda cu cereri suplimentare de memorii RAM venite din partea integratorilor care se pregăteau să lanseze produse noi, însă impactul Windows 8 a întârziat să se facă observat. Pe lângă Microsoft, Windows 8 a fost folosit şi de Intel pentru promovarea celei de-a două generaţii a platformei Ultrabook, care nici ea nu s-a bucurat, cel puţin până acum, de atenţia dorită.

Iniţial, compania Microsoft s-a arătat mulţumită de rezultatele vânzărilor din primele săptămâni, care au fost stimulate de licenţierea la preţuri avantajoase pentru consumatorii casnici, însă managerul Steve Ballmer a răbufnit nervos la începutul acestui an, afirmând că vina pentru vânzările reduse este generată de prestaţia necorespunzătoare a integratorilor de PC-uri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News