Un computer a studiat stilul lui Rembrandt, iar apoi a creat o pictură pe baza acestuia

15.04.2016
Un computer a studiat stilul lui Rembrandt, iar apoi a creat o pictură pe baza acestuia
Rembrandt este pictorul care a stăpânit arta selfie-ului înaintea tuturor. Autoportretele artistului realizate în anii 1600 sunt remarcabile prin acurateţe. Acum, o echipă de cercetători a realizat, în parteneriat cu Microsoft, un tablou imprimat 3D bazându-se pe stilul maestrului olandez. 
 
„Scopul nostru a fost să creăm o maşină care lucrează ca Rembrandt”, a declarat Emmanuel Flores, unul dintre cercetători din proiectul „The Next Rembrandt”. 
 
Citeşte şi: Microsoft a lansat un bot care oferă explicaţii la poze şi e destul de precis
 
Pentru a-şi atinge obiectivul, computerele au analizat mai multe lucrări ale artistului, iar pe baza informaţiilor culese algoritmii au generat un portret în stilul lui Rembrandt, după anumite specificaţii: subiectul trebuia să fie un bărbat caucazian cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, să aibă barbă, să poarte pălărie, să aibă un guler alb şi haine negre. Opera rezultată a fost apoi imprimată 3D pentru a avea textura unei picturi. 
 
 
Foto: The Next Rembrandt
 
În ciuda realizării remarcabile a computerelor, sunt elemente în tabloul rezultat, precum modul în care este „pictată” barba, care dau de gol „stângăcia” maşinii. Flores nu crede că roboţii îl pot înlocui pe marele artist: „Nu cred că îl putem înlocui pe Rembrandt – Rembrandt este unic”.
 
„The Next Rembrandt” a fost un proiect susţinut de Microsoft, ING, Delft University of Technology şi două muzee de artă. 
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult