Următorul update de Windows 10 ar putea strica compatibilitatea cu anumite dispozitive Bluetooth

17.06.2019
Următorul update de Windows 10 ar putea strica compatibilitatea cu anumite dispozitive Bluetooth

Actualizările de Windows 10 nu au cea mai bună reputaţie, sistemul de operare de la Microsoft reuşind de mai multe ori deja să strice fie compatibilitatea computerelor cu anumite dispozitive, fie să strice complet sistemul de operare, necesitând fie întoarcerea la versiunea precedentă, fie reinstalarea. Aceste momente au venit însă ca o surpriză, însă acum Microsoft anunţă utilizatorii că următorul update va face anumite dispozitive Bluetooth incompatibile cu Windows.

Conform Microsoft, a fost descoperită o vulnerabilitate în protocolul Bluetooth LE, care permite anumitor dispozitive conectate la computer să trimită comenzi fără ca utilizatorul să aprobe controlul de la distanţă. Astfel, compania consideră că dispozitivele care permit acest tip de conexiuni neaprobate vor trebui complet blocate pentru a asigura securitatea datelor utilizatorilor de Windows 10.

Acestea vor deveni incompatibile cu sistemul de operare de la Microsoft, fără posibilitatea de a fi conectate prin Bluetooth la computer. Microsoft nu spune însă care sunt acele dispozitive, din ce categorie fac parte, sau care sunt producătorii care vor fi afectaţi. Utilizatorii de Windows 10 care folosesc dispozitive Bluetooth vor risca astfel ca după următorul update să nu îşi mai poată folosi produsele cumpărate, fie că sunt mouşi, tastaturi sau boxe wireless.

Desigur, utilizatorii pot acum să amâne sau chiar să refuze update-ul la o versiune mai nouă. Acest lucru este de asemenea riscant, întrucât utilizatorii se supun astfel altor riscuri. Toate actualizările de Windows 10 aduc noi funcţii de securitate, diverse vulnerabilităţi noi descoperite fiind întotdeauna „acoperite”. În cazul în care utilizatorii refuză update-ul, vor rămâne vulnerabili de acum înainte, pe lângă vulnerabilitatea Bluetooth deja existentă.

În cazul în care dispozitivele Bluetooth nu mai funcţionează după update, Microsoft recomandă contactarea companiei producătoare, pentru a rezolva această situaţie, care ar putea fie să rezolve problemele printr-o actualizare software pentru respectivul dispozitiv, fie să îl înlocuiască cu o variantă nouă, îmbunătăţită, fără probleme.

Faţă de alte actualizări, când Windows 10 a stricat compatibilitatea cu alte accesorii şi dispozitive, măcar Microsoft a făcut un anunţ care să pregătească utilizatorii din timp.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult