Windows 10 a ajuns la un miliard de utilizatori activi în toată lumea

17.03.2020
Windows 10 a ajuns la un miliard de utilizatori activi în toată lumea

Windows 10 este un sistem de operare cu o reputaţie nu tocmai impecabilă, mulţi utilizatori preferând în continuare să rămână pe Windows 7 în loc să treacă la cea mai recentă versiune. Totuşi, sistemul de operare de la Microsoft împlineşte în vară 5 ani de la lansare, iar astăzi Microsoft a confirmat faptul că acesta este instalat acum pe un miliard de dispozitive la nivel mondial. Astfel, acesta continuă să fie cel mai popular sistem de operare pentru PC-uri din lume, eclipsând alternative precum Linux sau macOS, cât şi versiunile mai vechi de Windows precum 8,7 sau XP.

„Suntem bucuroşi să anunţăm că peste un miliard de persoane au ales Windows 10 în 200 de ţări, ceea ce rezultă că există mai mult de un miliard de dispozitive Windows 10 active”, a declaratYusuf Mehdi, vice preşedine al diviziilor Modern Life şi Search & Devices la Microsoft.

Totuşi, ceea ce consideră Microsoft a fi dispozitiv cu Windows 10 nu înseamnă obligatoriu un PC tradiţional, sau un laptop. Conform Microsoft, Windows 10 este prezent pe PC-uri, laptop-uri, console Xbox One şi chiar şi dispozitive HoloLens. În cazul consolelor Xbox One şi headset-urilor HoloLens, numărul lor este prea mic pentru a influenţa însă foarte mult statistica. Cu doar câteva zeci de milioane de console şi probabil câteva zeci de mii de perechi de ochelari AR în „libertate”.

Se pare însă că planul Microsoft de a atinge numărul de un miliard de dispozitive cu Windows 10 în numai trei ani a fost greu de pus în practică. Proiecţiile iniţiale nu au luat în considerare şi faptul că sistemul de operare s-a lovit de multe probleme de-a lungul timpului, unele care continuă să apară chiar şi până astăzi. Este vorba despre faptul că mulţi utilizatori nu doresc să fie urmăriţi sau „spionaţi” de serviciile din fundalul sistemului de operare, care trimit constant date către Microsoft, în timp ce actualizările de sistem, care sunt de multe ori obligatorii, reuşesc de multe ori să strice anumite funcţionalităţi sau chiar să strice întregul sistem de operare. Performanţa a fost atinsă în mai puţin de 5 ani de la lansare şi la doar 6 luni după ce a fost atins numărul de 900.000 de dispozitive cu Windows 10 active.

Numărul de computere cu Windows 10 va creste constant de acum înainte, întrucât majoritatea computerelor noi care sunt vândute vin în principal cu Windows 10 preinstalat. Chiar şi cei care cumpără computere fără sistem de operare aleg Windows 10 de obicei, întrucât nu există drivere compatibile cu versiuni mai vechi, iar pentru a beneficia din plin de noile componente hardware precum plăcile grafice NVIDIA RTX sau procesoarele AMD Ryzen şi Intel din ultimele generaţii, ai nevoie de un sistem de operare modern.

De altfel, Microsoft nici nu încearcă să mai facă bani în principal din vânzarea de Windows. Cei care încă sunt pe Windows 7 sau 8 încă pot face upgrade gratuit, chiar şi cinci ani mai târziu, cu toate că Microsoft a anunţat la un moment dac că va bloca acest proces „promoţional”, în timp ce utilizatorii versiunilor de test din programul Insiders pot folosi Windows 10 complet gratuit, atât timp cât sunt de acord să ruleze o versiune „beta” care ar putea avea bug-uri încă nerezolvate.

De altfel, unii ar putea spune că nici Windows 10 în varianta „stabilă” nu este lipsit de bug-uri, deci  nu rişti foarte mult dacă foloseşti o versiune de test.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult