IDC: creşterea pieţei tabletelor va încetini vizibil în 2014 din cauza maturizării pieţelor

07.03.2014
IDC: creşterea pieţei tabletelor va încetini vizibil în 2014 din cauza maturizării pieţelor

IDC a publicat acum două zile o prognoză care susţine că piaţa PC îşi va continua drumul descendent şi în următorii patru ani, însă producătorii de tablete care au provocat această redirecţionare a atenţiei utilizatorilor nu trebuie să se culce pe laurii victoriei: după ani de evoluţie susţinută, aceasta se apropie de maturitate şi îşi încetineşte simţitor ritmul de creştere.

Vânzările de tablete au crescut cu 51,6 procente în 2013, însă această creştere va scădea în acest an la doar 19,3 procente deoarece piaţa se apropie încet de nivelul saturaţiei, această tendinţă fiind remarcată de altfel şi în cazul pieţei smartphone-urilor. În acest an, IDC estimează că vor fi vândute aproape 261 de milioane de tablete, compania de analiză încadrând în acest segment şi hibrizii 2-în-1 care pot îndeplini rolul de laptop. Cea mai mare pondere în descreşterea ritmului de evoluţie o va avea bogata piaţă nord-americană, acolo unde se va înregistra o scădere abruptă a cererii de-a lungul următorilor patru ani, şi, într-o mai mică măsură, piaţa europeană.

Odată cu această încetinire vizibilă a ritmului de creştere, IDC afirmă că vom asista şi la o stabilizare a preţului mediu de vânzare, care a scăzut constant în ultimii ani şi a cunoscut o depreciere de 14,6 procente doar în cursul anului anterior. Compania afirmă că acest fenomen va fi provocat de maturizarea pieţelor şi scăderea vânzărilor modelelor ieftine „white box”. Această tendinţă este o sabie cu două tăişuri, companiile bucurându-se atât de o marjă mai stabilă a profitului, dar având parte şi de o diminuare a ritmului de creştere.

Dacă această diminuare globală a numărului de tablete vândute va fi provocată de schimbările survenite pe piaţa retail, producătorii se vor putea bucura însă de o creştere a interesului cumpărătorilor business. Android şi iOS vor fi în continuare platformele preferate de sectorul business, însă tabletele şi hibrizii 2-în-1 care folosesc Windows vor creşte simţitor în importantă şi vor ajunge la o cotă de piaţă de circa 25 de procente până la finele anului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News