iOS în scădere, Android în creştere – piaţa tabletelor în trimestrul trei

05.11.2012
iOS în scădere, Android în creştere - piaţa tabletelor în trimestrul trei

În cursul săptămânii trecute, IDC a publicat cifrele vânzărilor de terminale inteligente în trimestrul trei al acestui an, acestea consfinţind dominaţia absolută a platformei Android – nu mai puţin de 75 de procente. Compania a lansat astăzi şi datele referitoare la tablete pentru acelaşi interval de timp şi, dacă Apple stă mult mai bine, poziţia sa dominanta începe să scârţăie.

Tableta iPad a avut o poziţie foarte bună pe piaţă, ajungând chiar la 66 de procente şi cunoscând scăderi ocazionale doar odată cu lansarea unor produse populare precum Kindle Fire, din care şi-a revenit însă repede. În trimestrul trei al acestui an, vânzările tabletelor iPad au ajuns la o cotă minimă de 50,4 procente, cea mai scăzută din cursul întregii istorii a tabletei. Apple a vândut 14 milioane de unităţi, o creştere de 26,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind însă insuficientă pentru a susţine procentele atinse în trimestrele trecute. Aşteptarea tabletei iPad Mini ar putea fi un factor care a determinat această scădere, însă câtă influenţă va avea aceasta vom vedea peste trei luni.

Scădere bruscă pentru Apple, creşteri pentru rivalii săi

Rivalii săi au profitat de această scădere a atracţiei pentru produsele Apple, reuşind să facă o serie de salturi impresionante. Astfel, Samsung a reuşit să vândă 5,1 milioane de tablete, un salt de 325 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, singurii care au profitat din procesul intentat de cei din Cupertino fiind, după cum am afirmat atunci, doar avocaţii.

Pe locul trei în topul vânzărilor, şi pe al doilea al producătorilor de tablete Android, se află Amazon, însă compania a reuşit să vândă doar 2,5 milioane de tablete, febra Kindle Fire trecând iar cumpărătorii aşteptând noile modele. Pe locul patru în acest top s-a căţărat ASUS, compania înregistrând şi ea un salt anual consistent de 242,9 procente, susţinut în principal de Nexus 7, lucru pe care l-a recunoscut de altfel şi compania.

Samsung şi ASUS, cele mai mari salturi de vânzări

Acestea sunt veşti excelente pentru amatorii de tablete Android, o cotă de piaţă mai mare însemnând mai multă atenţie din partea dezvoltatorilor de aplicaţii, acolo unde Android a suferit până acum.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News