iPad 7 vine cu un ecran mai mare şi port pentru tastatură la acelaşi preţ accesibil

11.09.2019
iPad 7 vine cu un ecran mai mare şi port pentru tastatură la acelaşi preţ accesibil

iPhone 11, 11 Pro şi 11 Pro Max au fost atracţiile principale ale evenimentului Apple de aseară, însă compania a lansat şi alte câteva produse foarte interesante din alte categorii. De exemplu, avem de a face cu un nou iPad în varianta de bază, care pare să fie mai degrabă un upgrade iterativ decât un upgrade semnificativ faţă de modelul lansat anul trecut, păstrând acelaşi preţ şi oferind câteva îmbunătăţiri la prima vedere mici.

Noul iPad de generaţie a 7-a este primul model de bază care face trecerea de la un ecran de 9,7” la unul de 10,2” cu acelaşi tip de panou IPS. Acesta foloseşte o rezoluţie „Retina” de 2.160 x 1.620, şi promite luminozitate de 500 nits, la fel ca modelul iPad Air 2019, lansat în primăvara acestui an. Noul iPad este puţin mai greu decât iPad-ul de generaţie a 6-a (483 grame vs 469 grame) şi foloseşte acelaşi procesor precum modelul de anul trecut: Apple A10, procesorul care a debutat odată cu iPhone 7. Nu ştim încă dacă acesta a primit şi un upgrade de RAM, modelul precedent oferind doar 2 GB, în timp ce iPad Air include 3 GB.

iPad-urile sunt cam ultimele produse din oferta Apple care încă folosesc un buton „Home” şi senzorul de amprentă Touch ID, însă mulţi preferă un astfel de buton pe o tabletă faţă de recunoaşterea facială Face ID şi marginile subţiri de pe noile iPad Pro, care ar putea duce la atingeri accidentale ale ecranului pe margini. Tableta va fi în continuare compatibilă cu Apple Pencil de generaţie 1, la fel ca iPad 6 şi va integra în continuare un jack pentru căşti, ceva ce iPad Pro nu mai oferă.

Singura altă noutate la iPad 7 este port-ul Smart Connector, folosit pentru ataşarea unei tastaturi fizice (compatibil cu aceeaşi tastatură de pe alte modele mai vechi). Acesta asigură alimentare cu energie pentru tastatură şi oferă o conexiune fizică, nefiind necesar Bluetooth-ul pentru conectivitate. Tableta va folosi iPad OS şi va permite descărcarea de fişiere locală, pe stocarea internă, însă va trebui folosit un adaptor Lightning pentru conectarea camerelor, cardurilor SD şi stick-urilor sau hard disk-urilor externe, întrucât doar iPad Pro a primit un port USB Type-C.

Cea mai bună veste legată de noul iPad 7 este preţul, noua tabletă fiind livrată cu 32 GB spaţiu de stocare în varianta de bază, la un preţ de 329 dolari. Preţul creşte la 429 dolari pentru modelul superior de 128 GB. Modelele echipate cu modem-uri 4G Gigabit vor adăuga câte 130 de dolari la configuraţia standard: 459 dolari pentru modelu cu 32 GB şi 559 dolari pentru cel de 128 GB. Compania nu a comunicat data de lansare exactă, spunând că livrările încep la sfârşitul lunii septembrie, însă cel mai probabil, data va fi pe 30 septembrie, în aceeaşi zi în care va fi lansat oficial şi software-ul iPad OS ca update pentru tabletele Apple deja disponibile pe piaţă.

Se pare că ţinta Apple cu acest dispozitiv este piaţa de laptop-uri şi tablete ieftine cu Windows şi Chome OS, avantajele fiind puterea de procesare mai mare de pe iPad şi în special ecosistemul de aplicaţii, jocuri şi servicii de pe iOS şi iPad OS, alături de suportul pentru Apple Pencil, ceva ce este rezervat de obicei dispozitivelor mai scumpe.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult