Lenovo ThinkPad Tablet, o tabletă convertibilă cu toate cele

Lenovo ThinkPad Tablet, o tabletă convertibilă cu toate cele

Lenovo ThinkPad Tablet este o tabletă convertibilă orientată în special către mediul business. Este prevăzută cu o interfaţă USB pentru ataşarea unei tastaturi externe. În acest fel, introducerea textelor se face mai comod decât prin intermediul tastaturii virtuale şi, în plus, poţi folosi trackpad-ul optic pentru deplasarea cursorului pe ecran.

Design, dotări

Partea frontală este dominată de un ecran capacitiv multitouch de 10.1 inch şi 1280 x 800 pixeli rezoluţie. Tratamentul special Corning Gorilla Glass îi conferă o rezistenţă sporită la zgârieturi. Calitatea imaginii afişate este bună, dar timpul de răspuns pare a fi destul de mare. Se observă un efect de ghosting în cadrul interfeţei şi în jocuri.

Revenind la dotări, să spunem că deasupra colţului din dreapta ecranului se află o cameră frontală de 2 MP, iar sub display patru butoane fizice cu funcţii dedicate (blocare auto-rotire ecran, lansare browser, back button şi Home).

Marginile carcasei găzduiesc slotul pentru SIM şi cititorul de carduri (acoperite de un capac rabatabil) interfeţele microUSB, HDMI, USB 2.0 (acoperit de un căpăcel retractabil), jack-ul audio de 3,5 mm şi tastele de volum, dar şi elemente extra precum lăcaşul pentru stylus şi conectorul pentru dock station. Difuzorul extern este poziţionat şi el pe marginea carcasei.

Pe spate este poziţionată o cameră de 5 MP cu autofocus şi video HD (1280 x 720 pixeli).

Ca fizic, putem spune că tableta intră la categoria grea, iar cele aproximativ 750 de grame ne îndreptăţesc să afirmăm acest lucru. Dacă mai punem la socoteală şi tastatura învelită în coperta cu USB, deja avem de a face cu o tabletă-mamut.

În partea de deasupra tastaturii observăm trei adâncituri concepute special pentru poziţionarea tabletei sub diverse unghiuri, astfel încât ecranul să fie cât mai comod de privit.

Tastatura externă

Tastatura chiclet arată precum cele de pe ultraportabilele Lenovo, cu menţiunea că suportul este realizat dintr-un plastic ceva mai fragil. Este normal, sub tastatura externă nu se află componente sensibile care să necesite o protecţie deosebită. În utilizare, tastatura ne oferă un confort sporit, din păcate software-ul nu ne ajută deloc.
Sistemul Android nu este optimizat pentru lucrul cu tastaturi externe.

Ce am observat, există o întârziere foarte mare între apăsarea unei taste şi apariţia caracterului pe ecran. Iar cursorul pe care îl putem controla cu ajutorului unui trackball optic, împreună cu cele două butoane de click, nu-şi prea găseşte nici el rostul pe o tabletă cu Android. Aşadar, în practică, suportul cu tastatură s-a dovedit folositor doar la poziţionarea corpului principal (tableta) pe masă, când ai mâinile ocupate sau când vrei să schiţezi ceva cu stylus-ul pe ecran.

„Creierul”

Platforma hardware este de generaţie mai veche (Nvidia Tegra 2, CPU dual core 1 GHz), însă nu putem spune că în utilizarea de zi cu zi se simte. Aplicaţiile se deschid rapid şi rulează fără lag, iar interfaţa se mişcă şi ea fluent. Cât despre sistem, să spunem că ThinkPad Tablet rulează Android 3.1, dar un update la Android 4.0 Ice Cream Sandwich este aşteptat în luna mai a acestui an. Confirmarea update-ului a fost publicată pe blogul oficial Lenovo.

Camera

Camera foto, deşi nu ar trebui să fie o prioritate pentru un utilizator business, lasă foarte mult de dorit. Am observat probleme mari la focalizare, de fapt nu cred că am reuşit să fac o poză bună tocmai din această cauză, fapt care mă duce cu gândul la faptul că modelul testat ar putea avea o problemă. În orice caz, nu doar focalizarea e o problemă, ci totul. Imagini zgomotoase, lipsite de detalii şi culori şterse, ce să mai, am fi preferat să nu vorbim despre asta, dar e un adevăr care trebuie spus.

De ce business?

M-am tot întrebat la început de ce este Thinkpad Tablet un produs business? Să vă spun drept, cu greu am găsit un răspuns rezonabil. Faptul că vine cu câteva aplicaţii de securitate preinstalate nu face automat dintr-un dispozitiv de entertainment unul de business. Multe dintre aceste aplicaţii se găsesc în Play Store (fostul Android Market) şi sunt chiar gratuite (ex: McAfee Mobile Security, Computrace Mobile Security). O singură aplicaţie face excepţie, iar aceasta poartă numele de Citrix Receiver.

Mai degrabă dotările complete şi accesorile care o însoţesc o recomandă mediului business (tastatura externă şi stylus-ul), dar sistemul de operare nu permite exploatarea lor optimă.

Autonomie

Autonomia specificată de producător este de până la 8 ore cu Wi-Fi pornit. În practică, nu am reuşit să atingem o astfel de cifră, tableta s-a descărcat după aproximativ şase ore de funcţionare. Sigur, cele opt ore se pot atinge dacă setăm luminozitatea scăzută şi nu rulăm aplicaţii care să solicite puternic procesorul.

Plusuri şi minusuri

[+] Tabletă convertibilă, cu tastatură externă şi suport andocare;

[+] Aplicaţii de securitate preinstalate;

[+] Primeşte curând update la Android 4.0 ICS;

[+] Interfeţe microUSB, USB, HDMI;

[-] Ecranul are un timp de răspuns mare, efectul de ghosting e vizibil;

[-] Camera este sub orice critică;

[-] Tableta cu tastatura conectată este mare şi grea.

Concluzie

Lenovo ThinkPad Tablet se doreşte a fi un dispozitiv complet care să mulţumească utilizatorii pretenţioşi, însă unele aspecte lasă de dorit – camera foto şi dimensiunile mari, dimensiuni deloc agreabile care ne împing să ne orientăm mai degrabă către un laptop ultraportabil, mai productiv din toate punctele de vedere.

ThinkPad Tablet se găseşte disponibilă în mai multe versiuni, cu 16 GB, 32 GB sau 64 GB memorie internă. Mai multe detalii despre cum pot fi personalizate şi preţuri, găsiţi pe site-ul oficial.
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News