Ce s-a întâmplat cu faimoasele HIMARS din Ucraina. Le-a redus Rusia la tăcere, așa cum susține?

19.07.2023
Ce s-a întâmplat cu faimoasele HIMARS din Ucraina. Le-a redus Rusia la tăcere, așa cum susține?
Foto: Profimedia Images

Zilele trecute, un oficial de la compania de stat Rostec din Rusia a susținut că lansatoarele de rachete HIMARS, aflate în dotarea Ucrainei, pot fi contracarate cu succes de o nouă versiune de sistem anti-aerian.

M142 High Mobility Artillery Rocket System a provocat pierderi masive Rusiei în prima parte a războiului izbucnit la scară largă pe 24 februarie 2022. Sistemele nu au ajutat doar la oprirea ofensivei ruse, ci au contribuit la distrugerea de nenumărate obiective importante din spatele liniilor inamice, precum depozite de armament, cazarme sau centre de comandă. Până în noiembrie 2022, Rusia nu reușise să distrugă nici măcar o unitate HIMARS, potrivit unor surse de la Pentagon citate de Politico.

Acum, însă, Rusia susține că are o armă foarte eficientă împotriva platformei.

Care este arma care ar fi eliminat amenințarea HIMARS

Pantsir-S1 a fost dezvoltat de KBP Instrument Design Bureau în era sovietică. Platforma a fost gândită inițial pentru a proteja obiective militare de rachetele de croazieră și aeronavele inamice. Prima versiune a fost finalizată la mijlocul anilor ’90. Pe hârtie, platforma are o rată de succes în anihilarea țintelor cuprinsă între 75 și 90%. Pantsir-S1 poate urmări până la 20 de ținte simultan, potrivit Center for Strategic and International Studies (CSIS). Sistemul folosește până la 12 rachete 57E6 și două tunuri automate de 30 mm. Pot fi angajate patru ținte simultan, conform aceleiași surse.

Citește și: Motivul pentru care trupele ruse sunt incapabile să intercepteze rachetele HIMARS

Rostec susține că cea mai nouă versiune de Pantsir-S1 are o rată de succes de 100% împotriva rachetelor lansate de pe platformele HIMARS. Ministerul Apărării din Rusia a susținut că a interceptat recent 12 rachete HIMARS în 24 de ore. Ca de obicei, însă, Rusia nu a oferit dovezi pentru aceste afirmații.

Care este realitatea

Dacă Rusia nu a publicat niciun fel de dovadă care să susțină afirmațiile sale legate de HIMARS, platforma de producție americană a fost văzută în acțiune în înregistrări video recente.

Grupul Ukraine Weapons Tracker a arătat cum un mortier auto-propulsat 2S4 Tyulpan a fost distrus în Donețk. Potrivit sursei citate, arma folosită de Ucraina în acest caz a fost HIMARS.

Un alt clip video recent arată distrugerea unui tun auto-propulsat 2S5 Giatsint-S, tot cu ajutorul unor rachete lansate de o unitate HIMARS.

Lansatoarele folosesc rachete M30 și M31, ghidate prin GPS, cu rază maximă de acțiune de 70 km. Sistemul mai poate folosi și rachete M26, care nu sunt ghidate, cu o rază maximă de acțiune de 45 km.

Washingtonul nu a oferit încă Kievului sisteme ATACMS (MGM-140 Advanced Tactical Missile System), capabile să lovească ținte aflate la o distanță maximă de 300 km, de teama că Ucraina le va folosi pentru a ataca obiective aflate adânc pe teritoriul Rusiei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult