Sistem anti-aerian, văzut în apropiere de casa lui Putin. Modelul ales ar trebui să-i dea emoții liderului rus

26.01.2023
Sistem anti-aerian, văzut în apropiere de casa lui Putin. Modelul ales ar trebui să-i dea emoții liderului rus
Foto: Shutterstock

Un sistem aerian a fost montat la doar șase kilometri de locuința oficială a lui Putin din Valdai, un oraș aflat în apropiere de Moscova, transmite publicația independentă Meduza.

Potrivit aceleiași surse, trei militari sunt staționați permanent la acest sistem. Imagini cu platforma au fost trimise de un localnic unei publicații independente.

Sistemul ales este Pantsir-S1, promovat de ruși ca fiind ultramodern. Totuși, platforma nu s-a descurcat foarte bine în conflictele militare reale la care a participat. Israel și Turcia au distrus mai multe astfel de sisteme în Siria, la fel și ucrainenii în ultimele luni.

Citește și: De ce nu Challenger 2 sau Leclerc? De ce sunt atât de importante tancurile germane Leopard 2 pentru Ucraina

Putin
Imagine cu sistemul care se află la câțiva kilometri de casa lui Putin.

Pantsir folosește rachete sol-aer cu rază medie de acțiune și ar trebui să ofere protecție împotriva avioanelor, elicopterelor, dronelor, bombelor ghidate, rachetelor aer-sol și rachetelor de croazieră. În Ucraina, Rusia a pierdut cel puțin 13 unități Pantsir-S1, potrivit OSINT. Cel puțin două au fost abandonate de ruși din cauza problemelor tehnice.

Pantsir-S1 la o expoziție militară (Foto: Wikimedia)

Un astfel de sistem costă până la 15 milioane de dolari.

Decizia de a instala o unitate Pantsir în apropiere de reședința lui Putin a fost luată după ce Ucraina a atacat două aeroporturi militare aflate adânc în teritoriul Rusiei.

Alte sisteme militare promovate agresiv pentru export de Rusia, dar care nu s-au descurcat bine în Ucraina, sunt avionul multirol Su-35, sistemul anti-aerian S400 sau vehiculul blindat Tigr.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult