Ce s-a întâmplat cu T-14 Armata, tancul lui Putin care trebuia „să schimbe regulile jocului” în Ucraina

26.07.2023
Ce s-a întâmplat cu T-14 Armata, tancul lui Putin care trebuia „să schimbe regulile jocului” în Ucraina
Foto: Profimedia Images

Mai multe tancuri T-14 Armata, despre care presa din Rusia a scris că este „cel mai avansat din lume”, au fost trimise să lupte în Ucraina. Chiar și un ofițer britanic a declarat, la prezentarea vehiculului în 2015, că acesta este „cel mai revoluționar tanc dintr-o generație”.

„Armata a fost folosit în operațiuni de luptă. Câteva unități au participat la lupte pentru a vedea cum se descurcă tancul”, a declarat o sursă din armată pentru agenția de știri de stat rusă Tass.

Este posibil ca rezultatele să nu fi fost cele dorite.

„Au fost retrase apoi de pe front. Toate testele necesare pentru T-14 sunt încă în derulare”, a adăugat sursa amintită.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu faimoasele HIMARS din Ucraina. Le-a redus Rusia la tăcere, așa cum susține?

Tass nu a oferit informații suplimentare, așa că nu știm de ce au fost retrase de pe câmpul de luptă vehiculele și nici cât timp au participat la conflict.

Un T-14 Armata s-a defectat în timpul unei parade militare ținute la Moscova în urmă cu câțiva ani. (Foto: Wikimedia)

În aprilie, agenția de știri RIA Novosti anunța că tancurile Armata erau folosite din spatele frontului, de unde trăgeau, ca niște piese de artilerie, asupra pozițiilor ucrainene. Vehiculele nu participau la asalturi directe.

Serviciile de informații britanice au transmis, tot în acea perioadă, că forțele rusești din Ucraina au fost reticente să accepte, în ianuarie, primele unități din cauza stări proaste în care acestea se aflau. Se pare că tancurile, care includ multe componente produse în străinătate (inclusiv în Vest), au o calitate slabă a construcției.

Rusia operează doar câteva zeci de unități T-14. Din rațiuni care țin de costuri, armata rusă s-a concentrat pe modernizarea modelelor mai vechi din inventarul său, precum T-72 sau T-90.

Sursa: Newsweek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult