Putin joacă una dintre ultimele sale cărți: Tancul T-14 Armata, trimis în Ucraina

26.04.2023
Putin joacă una dintre ultimele sale cărți: Tancul T-14 Armata, trimis în Ucraina
Foto: Profimedia Images

Rusia a trimis tancurile sale T-14, cele mai moderne din dotare, în Ucraina, potrivit agenției de știri RIA. Acestea au început să tragă asupra pozițiilor ucrainene din spatele frontului, dar nu au fost încă utilizate pentru asalturi directe asupra pozițiilor inamice.

Serviciile de informații britanice au transmis că forțele rusești din Ucraina au fost reticente să accepte, în ianuarie, primele unități din cauza stări proaste în care acestea se aflau. Se pare că tancurile, care includ multe componente produse în străinătate (inclusiv în Vest), au o calitate slabă a construcției.

T-14 Armata, un tanc avansat, cel puțin pe hârtie

Proiectul, numit Object 148, a fost prezentat în 2015 și a intrat în producția de serie în august 2020, cu mare întârziere. Tancul atinge o viteză maximă de 80 km/h, are un echipaj de doar trei persoane, protejat într-un compartiment blindat situat în partea din față, are turelă controlată prin telecomandă și camere care acoperă toate direcțiile.

Citește și: Ce e rotund, făcut din metal și împiedică Rusia să producă și recondiționeze tancuri?

Mai mult, rușii spun că vehiculul poate rezista la atacuri cu celebrele rachete anti-tanc Javelin.

Tunul de care dispune T-14, 2A82-1M este, pe hârtie, unul dintre cele mai avansate din lume. Trage foarte rapid, la distanțe de până la 12 km, și poate penetra chiar și cele mai avansate sisteme de protecție.

Rusia are prea puține unități T-14

Însă, ca multe alte proiecte militare rusești, T-14 a fost afectat de corupție și lipsa componentelor, cauzate de sancțiunile impuse de Vest după anexarea Peninsulei Crimeea. Un vehicul s-a defectat chiar în timpul Paradei Victoriei de la Moscova.

T-14 Armata nu a fost trimis în Ucraina deoarece este disponibil într-un număr redus de unități (doar câteva zeci). Din rațiuni care țin de costuri, armata rusă s-a concentrat pe modernizarea versiunilor mai vechi de tancuri din inventarul său, precum T-72 sau T-90.

Oricum, analiștii cred că T-14 nu poate face diferența în Ucraina, deoarece Rusia dispune de atât de puține unități, iar Ucraina a primit de la Vest tancuri moderne, precum Leopard 2 sau Challenger 2.

NATO va avea acum ocazia să pună mâna pe un tanc T-14, avariat sau capturat în Ucraina, pentru a-i studia secretele.

Sursa: Reuters

Foto: Profimedia Images, Wikimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult