Chinei nu-i va plăcea: Selfie-ul făcut de un pilot de avion spion U-2 al SUA la 18 km altitudine

23.02.2023
Chinei nu-i va plăcea: Selfie-ul făcut de un pilot de avion spion U-2 al SUA la 18 km altitudine
Foto: DVIDS

Un pilot de avion spion american U-2 Dragon Lady și-a făcut un selfie, mai devreme în această lună, cu balonul trimis de China deasupra SUA.

În imagine, publicată inițial de expertul în U-2 Chris Pocock, putem distinge clar balonul. Observăm că acesta are panouri solare de mari dimensiuni, care oferă energie pentru echipamentele și senzorii cu care obiectul zburător este echipat.

Pe balon se vede umbra avionului american. Imaginea a devenit rapid populară pe internet, iar Sabrina Singh, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, a confirmat autenticitatea ei. Ulterior, fotografia a fost publicată și pe site-ul guvernamental Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS).

Avion Lockheed U-2 (Foto: Wikimedia)

O pereche de avioane U-2 au avut sarcina de a monitoriza balonul de spionaj care a ajuns în spațiul aerian american la începutul lunii februarie. Acesta a fost distrus de un avion F-22, la ordinul președintelui Joe Biden, pe 4 februarie.

Citește și: Rusia retrage din serviciu arma, foarte periculoasă, apărută în filmul „The Hunt for Red October”

Balonul s-a aflat la altitudini cuprinse între 18.000 – 21.000 de metri atunci când s-a deplasat deasupra Statelor Unite. U-2 este singurul avion militar american aflat în serviciu activ capabil să zboare la o asemenea înălțime.

Avionul american militar cu aripă fixă care a ajuns la cea mai mare altitudine (26.000 de metri), SR-71, a fost retras din serviciu în 1999.

U-2, lansat în 1955, va continua să zboare până în 2025.

Balonul chinez care a fost doborât în SUA a pus în alertă maximă autoritățile americane. Un alt obiect zburător neidentificat a fost doborât pe 15 februarie. Cel mai probabil, însă, în cazul respectiv a fost vorba de un balon în valoare de 12 dolari, lansat de amatori.

Sursa: Task & Purpose

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult