Cum și-a distrus Putin armata în Ucraina. E posibil ca Rusia să nu-și revină niciodată pe plan militar

15.09.2022
Cum și-a distrus Putin armata în Ucraina. E posibil ca Rusia să nu-și revină niciodată pe plan militar

Pentru Rusia lui Putin, războiul din Ucraina este deja o înfrângere strategică, potrivit experților militari. Asta deoarece Moscova a dat înapoi două decenii de modernizare militară.

După șase luni de război în Ucraina, forțele armate ruse sunt doar o umbră a ceea ce erau la începutul anului. S-ar putea ca Rusia să nu-și revină niciodată din punct de vedere militar după acest război, potrivit analiștilor.

Federația Rusă a pierdut în conflict zeci de mii de militari, mii de tancuri și vehicule militare. Majoritatea acestora echipamente erau, însă, vechi.

Rușii au pierdut, de asemenea, armament modern, în care au investit sute de miliarde de dolari. Exemple de echipamente distruse sunt: un avion de transport greu Iliușin Il-76, zeci de avioane Su-35 și Su-34, zeci de elicoptere de atac Ka-52 Alligator și multe sisteme anti-aeriene Pantsir sau Tor. La acestea se adaugă o navă de desant marin și chiar un crucișător.

Elicopter de atac Kamov Ka-52 (Foto: Wikimedia)

De exemplu, un avion Su-34 costă cel puțin 40 de milioane de dolari, iar un sistem Pantsir-S2 aproximativ 13 milioane de dolari. Crucișătorul Moskva era estimat la 750 de milioane de dolari.

Citește și: Un avion Su-34 ar fi fost doborât de un pensionar din Ucraina cu arma de vânătoare

Înlocuirea acestor active va fi aproape imposibilă în condițiile în care Rusia nu mai are acces, din cauza sancțiunilor, la tehnologii moderne, în special semiconductori de ultimă generație produși în Vest sau în state aliate precum Taiwan. Mai mult, Federația Rusă se confruntă cu un exod al creierelor, iar companiile străine de tehnologie au ieșit de pe piață sau și-au suspendat activitățile.

Sistem anti-aerian Pantsir-S2 (Foto: Wikimedia)

„Invazia Ucrainei a fost o înfrângere strategică pentru Rusia. Până acum, Kremlinul nu a reușit să își atingă obiectivele la nivel strategic și a suferit pierderi semnificative. Armata rusă va trebui să fie reconstruită”, a declarat George Barros, analist militar de la Institute for the Study of War (ISW), pentru Insider.

În ultimele două decenii Rusia a investit masiv în construirea unei armate moderne. „Această forță a fost în mare parte distrusă în ultimele șase luni de război în Ucraina”, a adăugat expertul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult