Xi Jinping a cumpărat 24 de avioane Su-35S de la amicul Putin. Ar fi avut parte de o surpriză neplăcută

12.08.2022
Xi Jinping a cumpărat 24 de avioane Su-35S de la amicul Putin. Ar fi avut parte de o surpriză neplăcută
Foto: Profimedia Images

China a primit cele 24 de avioane Su-35S (NATO: Flanker-E) comandate de la Rusia în cadrul unui contract în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Avioanele, de generația 4.5, au costat, la momentul semnării contractului, aproximativ 100 de milioane de dolari unitatea. Între timp, prețurile au mai scăzut, dar oricum un Su-35S costă aproximativ 65 de milioane de dolari astăzi.

Potrivit serviciilor de informații din Ucraina, doar 9 din cele 24 de aparate sunt complet funcționale. Restul au diverse probleme, iar cele mai multe țin de avionică.

Su-35S (Foto: Wikimedia)

Su-35 era înainte de declanșarea războiului din Ucraina unul dintre cele mai temute avioane multirol. Imaginea lui de armă letală s-a mai șters după ce Ucraina a reușit să doboare peste 20 de unități. Informațiile venite din China vor diminua și mai mult atractivitatea avionului.

Citește și: Motivul pentru care Rusia nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Felon”

Din cauza pierderilor mari din Ucraina, Rusia ia în considerare reintroducerea în serviciu a unor unități vechi Su-24 care să preia sarcinile de atac la sol de la Su-35.

Su-35S, cea mai nouă versiune a avionului, a zburat pentru prima dată în 2008. Proiectul a fost dezvoltat ca o etapă intermediară până la avionul invizibil Su-57.

Până acum au fost construite 142 de unități Su-35S. Una dintre acestea ar fi ajuns pe mâna americanilor și britanicilor după ce a fost doborâtă de ucraineni.

Alte arme de export ale Rusiei au avut, de asemenea, o evoluție mediocră în Ucraina. Exemple sunt vehiculul blindat Tigr sau sistemele aeriene S-400, aparent incapabile să intercepteze rachetele trase de lansatoarele HIMARS.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult