De ce mândria aviației lui Putin, Su-57 Felon, nu va fi niciodată o amenințare serioasă pentru NATO

31.08.2022
De ce mândria aviației lui Putin, Su-57 Felon, nu va fi niciodată o amenințare serioasă pentru NATO
Foto: Profimedia Images

Rusia promovează cu fiecare ocazie pe care o are avionul său invizibil Su-57 (NATO: „Felon”), dar acesta nu va reprezenta niciodată o amenințare serioasă pentru NATO dintr-un motiv foarte simplu. Rusia are aceeași problemă pe care a avut-o Germania nazistă în cel De-al Doilea Război Mondial.

Recent, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a declarat că Su-57 a fost folosit într-un mod „strălucit” în Ucraina. Există, însă, puține dovezi care susțin afirmația lui.

Citește și: România vrea să cumpere drona făcută faimoasă de războiul din Ucraina

Su-57 Felon este, probabil, un avion performant. Chiar dacă ar depăși ca performanță modelele F-22 sau F-35 americane, avionul Rusiei nu ar reprezenta o amenințare foarte mare pentru modelele respective din cauza numărului foarte mic în care acesta este disponibil. Moscova are în serviciu activ doar 16 unități și ar urma să mai primească 22 de avioane până la finalul lui 2024. În 2028 numărul de avioane Su-57 din serviciul Rusiei ar urma să ajungă la 76.

F-22 Raptor (Foto: Pixabay)

Este greu, însă, de crezut că aceste ținte de producție vor fi atinse din cauza sancțiunilor dure impuse de Vest. Rusia nu mai are acces la componente electronice avansate, care nu sunt produse pe piața internă, iar multe creiere au fugit din țară după declanșarea războiului din Ucraina. Nu e, astfel, de mirare faptul că Federația Rusă este incapabilă să își mai acopere necesarul de drone de pe frontul din Ucraina din producția internă, fiind nevoită să cumpere aeronave fără pilot din Iran, de calitate îndoielnică.

Citește și: Ucraina va primi avioane moderne, dar nu americane. Cel mai probabil va fi ales acest model

Prin comparație, SUA are în serviciu activ peste 600 de avioane invizibile, majoritatea modele F-35 și F-22. Aliații săi din NATO operează și ei câteva zeci de unități. În cazul unui conflict Rusia vs NATO am avea parte de o situație similară cu cea din cel De-al Doilea Război Mondial în care tancurile Tiger germane, minuni ale ingineriei, dar puține la număr, au fost exterminate de modelele Sherman americane disponibile în număr mult mai mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult