România vrea să cumpere drona făcută faimoasă de războiul din Ucraina

02.09.2022
România vrea să cumpere drona făcută faimoasă de războiul din Ucraina
Foto: Profimedia Images

România intenționează să cumpere aeronave fără pilot turcești Bayraktar TB2 în valoare de 300 de milioane de euro, potrivit Ministerului Apărării. Drona a devenit faimoasă în întreaga lume după izbucnirea războiului din Ucraina.

Ministerul a cerut permisiunea Parlamentului pentru achiziționarea a 18 unități TB2

România, țară membră a NATO care are o graniță comună cu Ucraina de 650 de kilometri, intenționează să mărească cheltuielile cu apărarea de la 2% în prezent la 2,5% anul viitor, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Mai devreme în acest an, Parlamentul a dat undă verde pentru cumpărarea a 32 de avioane F-16 second-hand de la Norvegia.

Cea mai mare achiziție făcută până acum de țara noastră în domeniul militar este contractul în valoare de 4 miliarde de dolari pentru rachete sol-aer Patriot, produse de compania americană Raytheon.

Bayraktar TB2, o dronă „ieftină și bună”

Impactul dronelor TB2 a fost atât de mare în primele săptămâni de război încât șeful forțelor aeriene ucrainene, general-locotenentul Mykola Oleshchuk, le-a numit „dătătoare de viață”.

Aeronavele fără pilot sunt dotate cu camere puternice și pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea tirului artileriei sau atacuri la sol.

Citește și: Ucraina câștigă războiul pe social media. Melodie virală dedicată dronei Bayraktar (VIDEO)

Drona poate sta în aer până la 24 de ore, la o altitudine maximă de 7.600 de metri. Aeronava este de obicei controlată de un pilot om, aflat la sol într-un centru de comandă, dar are și capacitatea să execute misiuni autonome folosind inteligența artificială.

Centru de comandă mobil pentru Bayraktar TB2. (Foto: Wikimedia)

Bayraktar TB2 are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri și poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.

TB2 are patru puncte de prindere pentru armament. Pot fi folosite rachete anti-tanc, bombe inteligente sau rachete aer-sol.

Comparativ cu un avion multirol, costul dronei este destul de redus. Bayraktar TB2 costă aproximativ 5 milioane de dolari unitatea. Prin comparație, o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producție americană, costă 32 de milioane de dolari, iar la avionul invizibil pe radar F-35A prețurile încep de la 78 de milioane de dolari unitatea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult