Iau pâinea de la gura lui Putin: Armele „made in Ucraina” care ar putea avea mare succes la export după război

04.07.2023
Iau pâinea de la gura lui Putin: Armele „made in Ucraina” care ar putea avea mare succes la export după război

Deoarece se află de mulți ani sub amenințarea unei invazii, în Ucraina s-a dezvoltat în ultimul deceniu o industrie de apărare importantă. Pe lângă numeroasele arme și vehicule primite de la aliații din Vest, o parte semnificativă a efortului de război al Ucrainei este susținută cu tehnologie militară de producție internă.

Sunt câteva arme și platforme „made in Ucraina” care au impresionat în acest conflict și vor avea, cu siguranță, clienți în lumea întreagă după război. Astfel, Kievul ar putea deveni furnizorul pentru țări care mult timp au apelat la Rusia pentru nevoile lor militare. Moscova a fost, în perioada 2018 – 2022, al doilea cel mai mare exportator mondial de tehnică militară, după SUA, potrivit organizației Oxfam.

Citește și: F-35 este „iPhone” din lumea avioanelor militare. „Arma” sa secretă nu este o rachetă sau o bombă

Iată armele de producție ucraineană care și-au demonstrat eficiența pe câmpul de luptă:

Vehiculele blindate Kozak și Novator

Kozak-2

Acestea sunt produse în mai multe versiuni și sunt folosite pentru transportul de trupe și muniție. Vehiculele și-au demonstrat în repetate rânduri eficiența. Multe au fost lovite de mine, iar toate persoanele din interior au scăpat nevătămate. Aceste vehicule sunt produse, din 2015, de compania privată Practika.

Novator

Novator, produs de Ukrainian Armour, este un vehicul mai ușor și mai mobil decât modelele Kozak. Acesta este folosit pentru misiuni de recunoaștere și pentru transportul specialiștilor militari (ex.: operatori de drone, ingineri) acolo unde este nevoie de ei.

Obuzierul auto-propulsat 2S22 Bohdana

Pe rețelele de socializare apar mereu imagini cu obuzierele germane Panzerhaubitze 2000 sau cu cele franceze CAESAR, care operează cu succes în Ucraina. Însă foarte eficiente sunt și modelele de producție internă Bohdana. Acestea folosesc proiectile de 155 mm, standard în cadrul NATO. Obuzierele, intrate în număr mai mare în serviciu în a doua parte a anului 2022, sunt produse de Fabrica de Mașini Grele din Kramatorsk, o companie privată. Primul vehicul a ieșit de pe porțile fabricii în 2018.

Dronele Leleka-100, Shark și UJ-22

Dronă Leleka-100

Ucraina folosește un număr uriaș de drone în acest conflict. O organizație a anunțat că pierderile lunare ale țării sunt de categoria miilor. O parte din modelele militare sunt furnizate de producători interni. Trei modele au ieșit în evidență: Leleka-100 (produsă de compania DeViRo), Shark (Ukrspecsystems) și UJ-22 (Ukrjet).

Leleka și Shark sunt folosite pentru recunoaștere și ghidarea tirului artileriei. UJ-22 are autonomie de 800 de km și poate fi folosită pentru atacuri la sol. Una a fost găsită prăbușită la 100 de km de Moscova. Ce ține încă înapoi aceste drone sunt problemele software. Ucraina, care are o industrie IT dezvoltată, le va rezolva, probabil, până la urmă.

Sistemul anti-tanc Stugna-P

„Vedetele”, pe segmentul de platforme anti-tanc, din acest război au fost platformele Javelin (SUA) și NLAW (Marea Britanie/Suedia). Însă, un număr mare de vehicule rusești au fost distruse de Stugna-P. Acesta este un sistem, care lansează rachete anti-tanc, de producție ucraineană. Soldatul care operează Stugna-P poate sta la o distanță de 50 de m de acesta, pentru o mai mare siguranță. Aceste platforme au doborât inclusiv două elicoptere de atac Ka-52 Alligator.

Transportorul blindat de trupe BTR-4 Bucephalus

Aceste transportoare blindate de trupe au avut un impact mare în prima parte a războiului. Vehiculele au fost folosite de Regimentul Azov în Mariupol, cu mare succes. BTR-4 este produs de compania Ukroboronprom, iar din 2016 folosește 85% componente de producție internă. Aceste vehicule au fost destul de controversate înainte de izbucnirea conflictului, din cauza defectelor de fabricație. Însă BTR-4 și-a dovedit apoi eficiența pe câmpul de luptă și este o platformă iubită de militarii ucraineni.

Tancul T-84 Oplot

Acest tanc performant, produs în Ucraina, tot de compania Ukroboronprom, a fost deja exportat cu succes. Thailanda a cumpărat 49 de unități. Ucraina deține puține tancuri T-84, bazate pe modelul sovietic T-80, deoarece nu și-a permis să le cumpere. Ministrul Apărării de la Kiev a anunțat recent că a comandat mai multe unități. Fondurile provin, cel mai probabil, din Vest. Oplot vine cu protecție modernă pentru echipaj, dar și cu sisteme optice și electronice de ultimă oră. Vehiculul de 46 de tone este foarte agil și poate fi folosit în misiuni rapide de flancare a inamicului.

Foto: Wikimedia, Profimedia Images

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult