F-35 este „iPhone” din lumea avioanelor militare. „Arma” sa secretă nu este o rachetă sau o bombă

29.06.2023
F-35 este „iPhone” din lumea avioanelor militare. „Arma” sa secretă nu este o rachetă sau o bombă
Foto: Pixabay

Deși SUA lucrează la un avion invizibil de generația a șasea, F-35, o aeronavă de generația a cincea, nu va fi retrasă din serviciu activ de către operatorii săi zeci de ani de acum încolo. Pentagonul vrea să mai folosească avionul încă cel puțin 45 de ani.

Avionul dezvoltat de Lockheed Martin este „iPhone” din lumea avioanelor militare. Marele lui avantaj față de competiție este capacitatea de a primi actualizări software mult timp de acum încolo.

Acesta este și unul dintre marile atuuri ale smartphone-urilor dezvoltate de Apple, care beneficiază de suport software de minim cinci ani și uneori chiar de 10 ani. Abia recent producătorii de dispozitive cu sistem de operare Android au început să ofere suport software pe termen mai lung.

Citește și: Încă o țară intră în clubul select al producătorilor de avioane greu de detectat pe radar

U.S. Air Force plănuiește să cumpere încă 1.700 de noi avioane F-35 Lightning II. Asta deoarece nu există riscul ca această platformă să devină uzată moral sau învechită prea curând. Producătorul a gândit avionul în așa fel încât să poată fi actualizat ușor software și hardware. Letalitatea armelor sale poate fi crescută prin update-uri.

F-35 este disponibil în trei variante: F-35A (cu decolare convențională de pe aerodromuri, piste sau aeroporturi), F-35B (cu posibilitate de decolare verticală) și F-35C (care operează de pe portavioane). (Foto: Profimedia Images)

F-35 va beneficia și de noi algoritmi de inteligență artificială. Astfel, la un moment dat avionul va opera, foarte probabil, fără pilot.

Nu este neobișnuit ca o platformă de succes să fie folosită timp de zeci de ani în domeniul militar. Bombardierul greu B-52 Stratofortress se află de peste 60 de ani în serviciul americanilor, iar o companie propune o soluție pentru retragerea lui în 2097!

Pe lângă SUA, alte state care dețin avioane F-35 sunt: Marea Britanie, Coreea de Sud, Olanda, Japonia, Australia, Israel, Norvegia și Italia. România plănuiește, de asemenea, să opereze aceste avioane după anul 2030.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult