Situație dificilă pentru Ucraina: Doborârea unei drone sinucigașe de 20.000 de dolari poate costa enorm

09.01.2023
Situație dificilă pentru Ucraina: Doborârea unei drone sinucigașe de 20.000 de dolari poate costa enorm
Dronă Shahed 136 (Foto: Profimedia Images)

Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în războiul cu Federația Rusă, care folosește tot mai mult drone low-cost de producție iraniană.

Fabricarea unei model „kamikaze” Shahed 136 costă aproximativ 20.000 de dolari, dar doborârea acestei aeronave îi costă pe ucraineni între 140.000 și 500.000 de dolari, potrivit unor calcule făcute de publicația The New York Times. Această situație îi oferă Rusiei un avantaj economic în conflict.

În ultimul atac cu drone inițiat de ruși anul trecut, 84 de unități Shahed 136 s-au abătut asupra unor obiective din Ucraina. Toate au fost doborâte, potrivit Kievului. Costurile au fost, însă, uriașe pentru apărători.

Tanc Gepard (Foto: Wikimedia)

Ucraina a folosit mai multe arme pentru a doborî dronele, de la unele ieftine (tunuri anti-aeriene arhaice, de proveniență sovietică sau arme de calibru mic), până la sisteme complexe (tancuri germane Flakpanzer Gepard sau sisteme de rachete scumpe de proveniență vestică).

Citește și: Ucraina primește platforma care poate înclina definitiv balanța în favoarea sa. Ce este Bradley Fighting Vehicle

Deoarece zboară foarte jos și la viteze mici, dronele „Made in Iran”, trimise mai multe odată, sunt greu de detectat și interceptat. De aceea, Ucraina a fost nevoită să folosească tot mai des sisteme complexe pentru a le contracara. În multe cazuri apărătorii au apelat la sistemele NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems) primite de la SUA. Utilizarea o singură dată a acestei platforme costă 500.000 de dolari.

Ucraina
Platformă NASAMS (Foto: Wikimedia)

Mathieu Boulègue, un expert în Rusia de la institutul Chatham House, spune că aceste costuri sunt irelevante cât timp SUA și vestul continuă să sprijine militar Ucraina. Potrivit unor calcule, 5% din bugetul de apărare al SUA din 2022 a distrus 50% din tehnica militară aflată în uz Rusiei, în Ucraina. Mai mult, dacă sunt salvate vieți omenești și elemente de infrastructură, costurile sunt justificate.

Kievul ar urma să primească și sisteme anti-aeriene Patriot, unele dintre cele mai avansate din lume. Anunțul a fost făcut de Casa Albă în decembrie 2022. Operarea acestor sisteme este extrem de scumpă.

Dronele ieftine au fost o prolemă mare pentru unele armate și înainte de acest conflict. Generalul american David Perkins anunța, în 2020, că o țară aliată a SUA a tras cu o rachetă Patriot de 3 milioane de dolari pentru a distruge o dronă de 200 de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult