Putin are o problemă: Vehiculele „de export” Tigr sunt măcelărite în Ucraina

05.08.2022
Putin are o problemă: Vehiculele „de export” Tigr sunt măcelărite în Ucraina

Pierderile Rusiei în războiul declanșat de Putin în Ucraina, umane și materiale, sunt uriașe. Din armata modernizată cu care s-a lăudat Putin în ultimii ani fac parte și vehiculele blindate 4×4 Tigr (Tigru), care sunt echivalentul rusesc al Humvee-ului (HMMWV / High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) american.

Vehiculul Tigr a fost prezentat în 2002 și a intrat în producția de serie în 2004. Mașina folosește un motor Cummins B205 20 (de producție americană!) și poate atinge o viteză maximă de 140 km pe șosele. Potrivit companiei de stat Rosoboronexport, Tigr este protejat de blindaj capabil să oprească proiectile cu calibru maxim de 7,62 mm. În vehicul încap 9 persoane.

Varianta modernizată a mașinii, Tigr-M, are blindaj mai solid și poate fi echipată cu diverse arme, în special mitraliere grele.

Citește și > Putin are o mare problemă: Motivul pentru care trupele lui sunt incapabile să intercepteze rachetele HIMARS

Vehiculul este folosit, în Rusia, de Forțele Armate Ruse și de Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei, o forță separată de armată). Versiuni de Tigr sunt produse în China, Orientul Mijlociu și Belarus. Sub licență astfel de vehicule au fost produse chiar și într-un stat membru NATO, Slovacia.

Tigr-M la o paradă militară organizată la Moscova. (Foto: Profimedia Images)

Rusia vrea să exporte vehiculul pe cât mai multe piețe, dar pierderile mari din Ucraina ar putea zădărnici aceste planuri. Moscova a pierdut, în Ucraina, 2.922 de vehicule militare (camioane, modele 4×4, cisterne), pe lângă mai aproximativ 4.000 de transportoare blindate și peste 1.700 de tancuri.

Până acum pierderile confirmate (de publicația independentă Oryx) de vehicule Tigr în Ucraina sunt: 83 de modele Tigr-M și 6 unități standard. Numerele sunt, cu siguranță, mult mai mari.

În ceea ce privește alte arme „moderne” cu care Rusia s-a lăudat în ultimii ani, precum avionul invizibil pe radar Su-57, acestea nu au fost folosite în acest conflict militar deoarece rușii dețin foarte puține unități.

Sursa: 1945

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video