Robot militar avansat, învins de soldați care au folosit o strategie văzută în jocul Metal Gear

19.01.2023
Robot militar avansat, învins de soldați care au folosit o strategie văzută în jocul Metal Gear
Foto: Shutterstock

O echipă de pușcași marini americani a folosit o tactică întâlnită în Metal Gear pentru a învinge un robot militar avansat.

În jocurile din franciză, jucătorii au posibilitatea să se ascundă de inamici folosind cutii de carton. Strategia a fost preluată și de soldați reali.

Shashank Joshi, editor specializat în apărare de la The Economist, a publicat câteva pasaje dintr-o carte viitoare despre folosirea inteligenței artificiale în domeniul militar.

Citește și: Ce face THeMIS, robotul primit de Ucraina pentru care Rusia plătește o recompensă de 16.000 de dolari

Autorul, Paul Scharre, povestește o întâmplare cu un grup de pușcași marini americani, folosiți pentru a îmbunătăți abilitățile de detecție a oamenilor ale unui robot.

Cutiile de carton, element important din seria de jocuri Metal Gear.

Timp de câteva zile, soldații s-au mișcat în jurul robotului, care a tot colectat date. Acestea au fost folosite pentru îmbunătățirea algoritmului. Apoi, pușcașilor li s-a cerut să păcălească robotul în loc să îl ajute.

Nu i-a detectat, chiar dacă au chicotit tot timpul

Cei opt soldați au dus robotul în mijlocul unei sens giratoriu și au inventat un joc: cel care reușește să se apropie cel mai repede de el de la distanță, fără să fie detectat, câștigă. Algoritmul a fost învins de mai multe ori, prin diverse metode. Un pușcaș marin s-a ascuns în spatele unui cărucior pentru cumpărături, cu care s-a apropiat încet, altul s-a prefăcut că este un copac, iar doi soldați s-au ascuns într-o cutie mare de carton, la fel ca în Metal Gear.

Citește și: Soldații americani acuză stări de vomă la folosirea căștilor AR comandate de la Microsoft. Spun că ar fi uciși într-un scenariu de luptă real

„Îi puteai auzi chicotind tot timpul”, a declarat un martor.

Algoritmul robotului a eșuat deoarece fost instruit să detecteze mișcări umane, nu cărucioare de cumpărături sau cutii de carton care se mișcau încet. Aceasta este încă o dovadă că roboții nu vor înlocui prea curând oamenii în toate meseriile. Să nu uităm că nici „jurnaliștii AI” nu se descurcă, deocamdată, prea bine.

Sursa: Go4games

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult