Ucraina primește platforma care poate înclina definitiv balanța în favoarea sa. Ce este Bradley Fighting Vehicle

10.01.2023
Ucraina primește platforma care poate înclina definitiv balanța în favoarea sa. Ce este Bradley Fighting Vehicle
Bradley Fighting Vehicle (BFV) (Foto: Wikimedia)

După ce multă vreme s-a abținut să trimită tancuri performante în Ucraina, SUA a luat decizia să livreze Kievului 50 de unități Bradley Fighting Vehicle (BFV). Acestea fac parte din cel mai recent pachet de asistență militară acordat de Washington, în valoare de 2,8 miliarde de dolari.

Mutarea făcută de americani este foarte importantă deoarece i-ar putea determina pe germani să ia o decizie similară și să trimită redutabilul Leopard 2 în Ucraina.

Citește și: Cele 3 arme aflate pe lista de dorințe a Ucrainei. Vestul evită să le ofere, deocamdată

Ambasadorul Rusiei l-a Washington a spus că, prin trimiterea BFV în Ucraina, SUA a intrat pe un „curs periculos”.

Accesul soldaților în BFV se face prin partea din spate.

BFV este construit de BAE Systems Land & Armaments și a intrat în serviciu activ în anii 1980. Numele tancului vine de la cel al generalului american Omar Bradley, care s-a distins în al Doilea Război Mondial.

Citește și: Situație dificilă pentru Ucraina: Doborârea unei drone sinucigașe de 20.000 de dolari poate costa enorm

Vehiculul de 40 de tone este un transportor de trupe agil, rapid, bine protejat și care dispune de capabilități ofensive de temut. Bradley poate atinge o viteză maximă de 61 km/h și accelerează de la 0 la 50 km/h în 22 de secunde. Are un echipaj format din trei persoane și poate transporta șase soldați.

La capitolul armament, Bradley dispune, în mod normal, de un tun automat de 25 mm (M242), un lansator de rachete BGM-71 TOW și de o mitralieră de 7,62 mm. BFV poate distruge vehicule inamice, inclusiv tancuri, aflate la o distanță maximă de 5 km.

Sistemul anti-tanc BGM-71 TOW, cu care este echipat și vehiculul Bradley.

Însă poate cea mai importantă caracteristică pentru soldații ucraineni este capacitatea vehiculului de a opera excelent noaptea, datorită sistemelor avansate de termoviziune. Majoritatea vehiculelelor rusești au tehnologii de acest gen limitate.

Bradley nu va apărea imediat pe frontul din Ucraina, deoarece vor fi necesare cel puțin câteva săptămâni pentru instruirea echipajelor. Cel mai probabil, BFV va intra în acțiune, de parte ucrainenilor, în această primăvară.

Sursa: Popular Mechanics

Foto: Wikimedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult