Soldați ruși din Ucraina ar fi fost infectați cu antrax. Boala, folosită ca bio-armă, e extrem de periculoasă

28.04.2023
Soldați ruși din Ucraina ar fi fost infectați cu antrax. Boala, folosită ca bio-armă, e extrem de periculoasă
Soldații ruși sapă tranșee în așteptarea contra-ofensivei Ucrainei. (Foto: Profimedia Images)

Soldați ruși care săpau tranșee în Ucraina ar fi fost infectați cu antrax, potrivit primarului din Melitopol. Aceștia ar fi fost internați în spital, iar unitatea medicală ar fi intrat în carantină, potrivit The Telegraph.

După ce au fost diagnosticați, bolnavii ar fi fost transportați într-un loc necunoscut.

Militarii ar fi dat, în timp ce săpau, peste o groapă în care au fost îngropate vaci infectate cu antrax. Cel puțin doi soldați ar fi fost infectați cu bacteria care provoacă boala.

Melitopol se află sub ocupație rusă, iar primarul său ucrainean Ivan Fedorov a părăsit anul trecut orașul. El a scris despre cazurile de antrax pe canalul lui de Telegram.

Citește și: Putin joacă una dintre ultimele sale cărți: Tancul T-14 Armata, trimis în Ucraina

Nu este prima dată când rușii dau de necaz în timp ce sapă tranșee în Ucraina. Anul trecut soldați care au săpat în pământul din apropiere de fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost iradiați grav.

Cât de periculoasă este boala

Antraxul este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis și este întâlnită mai frecvent la vaci, capre și oi. Această bacterie poate supraviețui în condiții extreme pentru o perioadă lungă de timp

Simptomele bolii variază în funcție de modul de transmitere și apar de obicei după o perioada de incubație de 2-7 zile. Există mai multe forme de antrax: cutanat, respirator, gastrointestinal sau oro-faringian. Printre simptomele frecvente se numără: febră, frisoane, diaree sau vomitarea sângelui.

Din fericire, pentru antrax există un tratament medicamentos eficient, bazat pe antibiotice. Boala poate fi fatală dacă nu este tratată.

În 2001, antraxul a fost folosit ca armă biologică (cazul Amerithrax). Mai multe scrisori care conțineau bacteria au fost trimise de teroriști în SUA, la 22 de persoane. Au fost înregistrate cinci decese.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult