Tulburător: Ce face un sistem autonom militar Phalanx când un avion civil trece prin apropiere (VIDEO)

18.05.2023
Tulburător: Ce face un sistem autonom militar Phalanx când un avion civil trece prin apropiere (VIDEO)
Foto: Profimedia Images

Un sistem autonom Mk 15 Phalanx a fost filmat în timp ce urmărea un avion comercial Boeing 737. Înregistrarea, devenită virală, este considerată hazlie de către unii oameni, dar sugerează că sistemele care folosesc inteligență artificială nu fac clar diferența între amenințările reale și cele false.

Phalanx este un Close-In Weapon System (CIWS), ultimul mijloc de apărare pe care îl au navele militare atunci când rachete sau aeronave inamice eu depășit celelalte sisteme defensive și s-au apropiat foarte mult.

În acest caz, sistemul este montat pe ceea ce pare a fi o navă de desant marin americană. Marinarii de pe vas se distrează când văd că sistemul autonom Phalanx „ia în vizor” un avion civil. „Nu, nu, NU”, îi poruncește un marinar robotului, ca unui câine aflat pe punctul de a face ceva rău.

Este posibil ca avionul din înregistrare să fi fost unul militar. Boeing P-8 Poseidon este versiunea militară a Boeing 737, folosită pentru recunoaștere și patrulă.

Varianta civilă a 737 este folosită de multe companii aeriene, inclusiv de Tarom.

Citește și: VIDEO: Poate un crucișător modern american să învingă forța japoneză care a atacat Midway în 1942?

Marinarii apreciază foarte mult Phalanx, care este extrem de eficient. Au fost multe cazuri în care aceste sisteme au fost deghizate de echipajele de pe nave în diferite personaje, precum Moș Crăciun, R2-D2 sau minioni.

În ceea ce privește pericolul prin care a trecut avionul civil în această situație, unii experți cred că acesta nu a existat. Mk 15 Phalanx poate fi operat în diferite moduri: complet autonom, complet manual sau semi-autonom (are nevoie de aprobarea unui om pentru a trage).

A existat un caz, în timpul Operațiunii Desert Storm, în care un astfel de sistem, montat pe o fregată americană Oliver Hazard Perry, USS Jarrett, a tras asupra cuirasatului USS Missouri, aflat tot în serviciul US Navy. Phalanx-ul a fost derutat de contramăsurile lansate de uriașa navă, care era amenințată de o rachetă. Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.

Cele mai noi versiuni de Mk 15 dispun de camere de înaltă rezoluție care pot identifica vizual țintele înainte de a deschide focul.

Citește și: Un fost pilot de F-16 spune de ce nu ar zbura cu avionul, folosit și de România, în Ucraina: Nu ai șansa să lupți

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult