Apple, cercetat în Europa pentru practici de concurenţă neloială

27.05.2013
Apple, cercetat în Europa pentru practici de concurenţă neloială

Apple a intrat în vizorul autorităţilor şi riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene dacă investigaţiile aflate în desfăşurare confirmă reclamaţiile venite din partea unor operatori de telefonie, în care producătorul american de dispozitive mobile este acuzat că ar impune partenerilor săi condiţii de natură să favorizeze propria ofertă de telefoane iPhone, în defavoarea modelelor competitoare.

Apple, cercetat în Europa pentru practici de concurenţă neloială

Deşi un proces antitrust nu a fost încă declanşat oficial, potrivit celor de la Financial Times autorităţile europene au trimis chestionare mai multor operatori de telefonie mobilă în care aceştia sunt întrebaţi despre existenţa unor situaţii în care Apple să fi condiţionat colaborarea impunând anumite restricţii, cum ar fi acceptarea unui număr minim de telefoane comandate şi garanţii privind pachetele de abonament. Mai exact, sunt căutate situaţii în care Apple ar fi cerut garanţia că produsele sale nu vor fi niciodată incluse în oferte cu abonament mai puţin favorabile decât competiţia, forţând un tratament preferenţial la stabilirea termenilor de vânzare şi reducerea de preţ aplicată.

Potrivit aceleiaşi publicaţii, există şi unele suspiciuni privind dezactivarea unor funcţii prezente la anumite produse Apple comercializate în unele ţări europene. În chestionarul întins pe 9 pagini, operatorii de telefonie sunt întrebaţi şi dacă Apple a impus restricţii de ordin tehnic pentru limitarea compatibilităţii telefoanelor iPhone 5 cu reţelele de comunicaţii 4G. Dacă acuzaţiile se confirmă, impunerea acestor restricţii ar putea constitui încălcări ale unor legi, ducând la declanşarea unui proces antitrust împotriva Apple.

Anunţul demarării investigaţiilor vine după ce publicaţia New York Times anunţa în urmă cu ceva timp demersul unor operatori europeni de telefonie pentru furnizarea inspectorilor Comisiei Europene cu detalii privind termenii din contractele semnate cu Apple, după ce în particular s-au plâns acestora de impunerea unor tactici de concurenţă neloială. La acea vreme, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene afirma că instituţia pe care o reprezintă va interveni dacă suspiciunile privind existenţa unui comportament anti-competitiv, în defavoarea consumatorilor, se confirmă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult