Apple cere rejudecarea procesului cu Samsung şi blocarea vânzării anumitor telefoane mobile

26.05.2014
Apple cere rejudecarea procesului cu Samsung şi blocarea vânzării anumitor telefoane mobile

Apple şi Motorola au anunţat că au pus capăt vechilor litigii legate de brevete, iar câteva zile mai târziu, surse din presa sud-coreeană au susţinut că Apple şi Samsung au reluat şi ei discuţiile pentru găsirea unei rezolvări amiabile pentru problemele de aceeaşi natură. Bucuria celor care ar fi sperat să vadă finalul acestei îndelungate bătălii a fost de scurtă durată deoarece discuţiile celor doi se pare că s-au împotmolit repede, iar americanii agită din nou securea războiului.

Primul război dintre Apple şi Samsung a devenit cel mai mare litigiu pentru brevete din istoria Statelor Unite, iar sud-coreenii au fost găsiţi vinovaţi şi penalizaţi cu plata unor daune în valoare de circa 930 de milioane de dolari. În scurt timp, Apple a demarat un al doilea proces, acesta terminându-se în decurs de o lună şi soldându-se cu daune mai mici decât cele scontate iniţial de ambele tabere.

În procesul recent încheiat, membrii juriului au decis că Samsung a încălcat două brevete Apple, mai precis cel care se referă la interpretarea şi formatarea specială a unor şiruri specifice de caractere (cum ar fi numerele de telefon sau coordonatele geografice) şi cel care acoperă celebra funcţie Slide to Unlock. Primul dintre acestea este prezent pe toate telefoanele Samsung, în timp ce al doilea este implementat doar pe anumite produse. Membrii juriului nu au considerat însă că Samsung ar încălca alte două brevete Apple, cele care acoperă anumite tehnologii de sincronizare în fundal şi sistemul de căutare globală, stabilind astfel cuantumul daunelor la suma totală de 119,6 milioane de dolari.

Americanii sunt însă nemulţumiţi de verdictul obţinut, în special de respingerea propunerii de blocare a vânzărilor anumitor telefoane Samsung pe teritoriul nord-american, şi cer fie reanalizarea cuantumului daunelor, fie rejudecarea întregului proces. Apple doreşte reanalizarea daunelor pentru patru din cele cinci brevete reclamate iniţial, mai precis cele care descriu funcţia Slide to Unlock, formatarea specifică a unor şiruri de caractere (Quick Links), căutarea globală şi un tip specific de sincronizare în fundal. Cei din Cupertino afirmă că juraţii au fost prost informaţi şi prost direcţionaţi în timpul analizării daunelor cuvenite, compania cerând, de pildă, ridicarea cuantumului daunelor pentru încălcarea brevetului Quick Links de la 99 la 300 de milioane de dolari deoarece susţin că pot demonstra că Samsung a încălcat cu bună ştiinţă proprietatea intelectuală a companiei.

Pe lângă aceste daune, Apple urmăreşte blocarea anumitor telefoane Samsung mai vechi, cele mai recente modele din lista propusă fiind Galaxy S III şi Galaxy Note II. Apple intenţionează însă să ceară judecătoarei Lucy Koh, care a avut neşansa să prezideze toate conflictele dintre cele două companii care avut loc pe teritoriul Statelor Unite, şi blocarea vânzărilor telefoanelor Samsung actuale sau viitoare care vor oferi facilităţi software similare celor specificate în brevetele Apple.

Cererile Apple sunt dure, însă şansa de materializare a acestora este minimă. Judecătoarea Lucy Koh nu a acordat niciuneia dintre cele două companii şansa de a bloca vânzările concurentului până acum, iar juraţii nu s-au arătat nici ei mai prietenoşi cu Apple sau Samsung.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News